ZNAK ZA OKOLJE

ZNAK ZA OKOLJE

Objavljen je javni razpis za pridobitev priznanja ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU za leto 2020.

Več informacij najdete TUKAJ

 
 
 

PODELITEV PRIZNANJ ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

PODELITEV PRIZNANJ ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

V torek, 11. marca 2019, so bili v okviru slavnostne otvoritve sejma DOM na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podeljeni priznanji Znak kakovosti v graditeljstvu.

Priznanji sta prejeli podjetje LUMAR IG iz Maribora za sistemske rešitve "Lumar" za skoraj nič-energijske hiše ter  podjetje ROTO Slovenija za čistilno napravo Eco Box SBR-Q.
To je edini neobvezni okoljski certifikacijski znak s področja graditeljstva v Sloveniji. Priznanje je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za njimi zaostajajo za največ deset odstotkov.

Sistemske rešitve "Lumar" za skoraj nič-energijske hiše

Okoljsko priznanje ZKG je podjetje LUMAR pridobilo za razvoj sistemskih rešitev za skoraj nič-energijske hiše lastne proizvodnje in blagovne znamke. Za doseganje meril visoko energetsko učinkovitih hiš je potekalo več razvojno raziskovalnih nalog v okviru lastne razvojne skupine, prijavljene na ARRS, in sicer:

1. Optimizacija štirih konstrukcijskih sistemov zunanjih sten - Lumar Prestige, Lumar Pasiv Energy, Lumar Pasiv Energy Eco in Lumar Masiv;
2. Analiza in rešitve detajlov za preprečitev toplotnih mostov;
3. Zagotavljanje ciljne zrakotesnosti ovoja stavbe;
4. Rešitev detajla podzidka;
5. Sodobna vgradnja stavbnih elementov;
6. Izboljšana zvočna izolativnost medetažne konstrukcije:
7. Optimizacija sistema ogrevanja in prezračevanja.

Cilj razvojno raziskovalnih nalog je poiskati, razviti in implementirati ustrezne sistemske rešitve, ki jih bodo lahko uporabili pri vseh hišah lastne proizvodnje, to so tipske hiše oz. po »katalogu« in hiše po zasnovah lastnega arhitekturnega biroja ali zunanjih arhitektov. Za ustreznost vseh naštetih sistemskih rešitev imajo pridobljena ustrezna potrdila in dokazila neodvisnih inštitucij.

Čistilna naprava Eco Box SBR-Q

Podjetje Roto se lahko pohvali že s šestim priznanjem ZKG za razvojno tehnološki dosežek, tokrat za malo čistilno napravo ECO BOX SBR-Q, podprto s tehnologijo, ki omogoča telemetričen nadzor nad delovanjem malih čistilnih naprav, kar je novost na tržišču in pomeni nadgradnjo dosedanjih bioloških čistilnih naprav s t.i. SBR delovanjem oz. cikličnim čiščenjem odpadnih vod.
Razvoj produktov poteka v lastnem razvojnem centru od ideje do implementacije v proizvodnji proces. Pommeben del razvoja predstavlja tudi optimizacija delovnega procesa. Pohvalno je tudi, da jim je uspelo v še ne dobrem letu dni prodati kar 10 tovrstnih čistilnih naprav.
Čistilno napravo ECO BOX SBR-Q sestavljajo vodotesen in mehansko stabilen rezervoar, primeren tudi za povozne površine in območja z visoko podtalnico, ter sodobna krmilna tehnologija z oddaljenim pametnim nadzorom in sistemom za prenos in pretvorbo podatkov v računalniško obliko.
Delovanje in nadzor sta omogočena tudi preko tablice ali mobitela, s tem pa je omogočeno spremljanje rabe energije, analiza podatkov, naročanje servisov in preklop med rednim in počitniškim delovanjem tudi na daljavo.
Za čistilno napravo imajo ustrezne certifikate, tudi Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Podjetje posluje skladno s pridobljenima certifikatoma ISO 9001 in 14001.

 
 
 

Dogodek

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.