VARČNO IN VARNO NA PETEM EKO RELIJU

VARČNO IN VARNO NA PETEM EKO RELIJU

02. februar 2016

EKO RELI 2015

Eko reli je bil prvič izpeljan leta 2009 in je potekal bienalno na dve leti. Zaradi velikega zanimanja poteka od leta 2013 vsako leto. Ministrstvo za okolje in prostor je leta 2012 podelil Eko reliju posebno priznanje, prehodna zastava Zeleni odtis, ki jo prejme vsakokratni zmagovalec.

Osnovni namen Eko relija je ozaveščati sodelujoče in javnost, da z vožnjo po predpisih vozimo varno in s tem tudi varčno, predvsem pa do okolja bolj prijazno.

Društvo Planet Zemlja je v sodelovanju s partnerji letos organiziral že peti Eko reli, ki je potekal v petek, 13. novembra 2015. Trasa je vodila iz Ljubljane do Maribora, preko Velenja in Slovenj Gradca.  Pokrovitelja letošnjega dogodka sta bila Energetika Ljubljana in Maribor, ki z vlaganjem v trajnostne tehnologije in storitve na področju zelenih pogonskih sredstev skrbita za zeleni odtis v prometu ter življenjski slog v dveh največjih slovenskih mestih. Kot partner se je Eko relija udeležil tudi GI ZRMK, ki je prispeval dva avtomobila in dve ekipi.

Start Eko relija je bil na parkirišču Ljubljanskega potniškega prometa v Šiški, saj je bil letošnji slogan relija »s plinom na pot«, cilj pa na sedežu podjetja Energetike Maribor, kjer je potekala tudi zaključna razglasitev in pogostitev.

Na pot se je podalo 13 ekip z vozili, ki so za pogon uporabljale stisnjen zemeljski plin ali metan (CNG), utekočinjen naftni plin (LPG), hibridna vozila ter vozila s bencinskimi in dizelskimi motorji. Vse ekipe so  v povprečju za 200 kilometrov dolgo pot porabile 7,9 Eurov, preračunano v litre bencina je bila povprečna poraba 3,5 litra na 100 kilometrov. Pokazalo se je tudi, da so vozila na CNG ali LPG konkurenčna hibridnim, saj sta ekipa Energetika Maribor v vozilu Volkswagen Pasat z gorivom CNG in ekipa Delfin z vozilom BMW i3 na hibridni pogon bila zmagovalca letošnjega relija. Prehodno zastavo Ministrstva za okolje in prostor Zeleni odtis pa sta prejela lastnika vozil.

Najmanj goriva je porabilo električno vozilo Renault Zoe, ki ga je prispeval GI ZRMK, vendar ni prevozilo celotne trase brez dodatnega polnjenja. Absolutno najmanjšo porabo goriva je dosegla ekipa »Uplinjevalca«, ki sta jo sestavljala vrhunski telovadec Mitja Petkovšek in doc. dr. Henrik Gjerkeš, z vozilom Volkswagen Up na CNG in porabila 5,04 Eura, toda zaradi slabšega razmerja med porabo goriva in maso vozila sta za las zaostala za zmagovalcema.

Po koncu Eko relija je bil organiziran ogled poligona na Vranskem, kjer so inštruktorji udeležencem predstavili varno vožnjo in poučno demonstracijo v simulatorju prevračanja, ki sta jo uspešno izvedla doc. dr. Henrik Gjerkeš in Damijan Nacevski.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.