POVABILO NA SEJEM DOM V LJUBLJANO od 13. do 18. marca 2018

POVABILO NA SEJEM DOM V LJUBLJANO od 13. do 18. marca 2018

09. marec 2018

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo od 13. do 18. marca 2018 potekal že 57. sejem DOM, največji sejem graditeljstva v regiji.

Na sejmu bo s svojimi strokovnimi dejavnostmi, ki bodo za obiskovalce sejma neodvisni in brezplačni, aktivno sodeloval tudi Gradbeni inštitut ZRMK.

Na razstavno svetovalnem prostoru v Preddverje dvorane Kupola – levo bodo na voljo svetovanja in predavanja ter manjše razstave s prikazi zadnjega stanja tehnike.

V dvorana Povodni mož bo potekalo svetovanje v zvezi s prezračevanjem in prikaz rekuperatorja, ki je plod domačega znanja.

V dvorani Forum in dvorani na Galeriji pa bosta potekala strokovna posveta in strokovna delavnica.

Novosti

Gradbeni inštitut ZRMK je letošnji strokovni program, namenjen širši javnosti, oblikoval na podlagi novosti, ki se nam obetajo letos in v naslednjih dveh letih.

Konec lanskega leta je bil sprejet t.i. »gradbeni trojček«, nova zakonodajo s področja gradenj in urejanja prostora, ki bo stopila v veljavo že 1. junija letos.

Drugi mejnik predstavlja 1. januar naslednje leto, saj bomo morali graditi in prenavljati javne stavbe v skoraj nič-energijskem standardu, čez dve leti pa bo to veljalo tudi za ostale stavbe.

Kot tretjo novost štejemo pripravo in uvajanje meril trajnostne gradnje v prakso, saj si na ravni EU in doma prizadevamo za obvladovanje okoljsko sprejemljivejše gradnje in prenove.

Četrti sklop bo namenjen predstavitvi možnosti preoblikovanja lokalnih fiskalnih politik z namenom učinkovitejšega doseganja ciljev trajnostnega razvoja na občinskih ravneh.

Brezplačna in neodvisna svetovanja in predavanja

Tradicionalno bodo vsem zainteresiranim poleg naštetih novosti na voljo še ostali brezplačni in neodvisni strokovni nasveti in predavanja arhitektov, geomehanikov, statikov, gradbenih fizikov in drugih strokovnjakov ter prikazi primerov dobrih praks (manjše razstave, kjer bodo na ogled različni sistemi ogrevanja / hlajenja in prezračevanja, načini za odpravo vlage v konstrukcijah, več vrst toplotnih izolacij, okna in sodobna vgradnja oken, načini gradnje (montažne in zidane hiše), dobitniki priznanja Znak kakovosti v graditeljstvuPo.

Podrobni urnik svetovanj in predavanj najdete na povezavi TUKAJ.

Vabljeni, da si preberete še krajše najave SVETOVANJ in najave PREDAVANJ ter samodejnih PREDSTAVITEV.  

Znak kakovosti v graditeljstvu

V okviru slavnostne otvoritve sejma DOM bo potekala podelitev okoljskega priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu – edini certifikat s področja graditeljstva v Sloveniji, pri katerem so upoštevana merila trajnostne gradnje. V dvorani Povodni mož bojo predstavljeni tudi dobitniki priznanja.

Mednarodni projekti

Predstavljeni bodo tudi izsledki iz mednarodnih projektov, iz programa H2020, projekta MODER in CoNZEBs, ter iz programa Interreg MED, projekt LOCAL4GREEN.

Projekt MODER  (www.moderproject.eu) iz programa H2020 razvija celosten pristop k učinkoviti obnovi stavb na nivoju dela mesta. Vizija projekta je razviti stroškovno in energetsko učinkovito ter uporabniku prijazno prenovo stavb kot del celotnega energetskega sistema z orodji, ki bi omogočala sistem načrtovanja s primerjavo različnih variant.

Lokalne politike za zeleno energijo je slogan projekta LOCAL4GREEN (https://local4green.interreg-med.eu/ ali https://www.facebook.com/local4green/) iz programa Interreg MED s specifičnim ciljem povečanja izrabe lokalnih obnovljivih virov energije v zasebnem in javnem sektorju s pomočjo ustreznih prilagoditev fiskalne politike na občinski ravni.

Cilj projekta H2020 CoNZEBs (2017-2020) je zniževanje investicijskih stroškov skoraj  nič-energijskih (večstanovanjskih) stavb (sNES). V projektu bomo opredelili cenovno ugodnejše kombinacije tehnologij za sNES, da bi tako lahko premostili stroškovno vrzel med minimalnimi zahtevami v predpisih in želenimi sNES stavbami. Projekt CoNZEBs želi tudi preučiti odnos sedanjih in bodočih uporabnikov do bivanja v skoraj nič-energijskih stavbah ter nasloviti nekatere pogoste stereotipne predstave ljudi glede uporabe novih sNES tehnologij v bivalnem okolju.

Strokovni dogodki v dvorani Forum in dvorani na Galeriji

Za strokovno javnost bo potekalo več brezplačnih strokovnih dogodkov, namenjenih predstavnikom lokalnih skupnosti in državnih organov, javnim in zasebnim investitorjem, stanovanjskim in finančnim skladom, nepremičninskim agentom, lokalnim energetskim agencijam, energetskim menedžerjem, upravljalcem stavb, projektantom, proizvajalcem gradbenih materialov, tehnologij in sistemov, raziskovalcem.

V sredo, 14. marca 2018, bo med 9. in 12. uro potekal strokovni posvet z naslovom »Lokalne politike za zeleno energijo« (LOCAL4GREEN). Lokalne skupnosti imajo skupaj z občani največji vpliv na ravnanje z energijo v stavbah in pri transportu. Modernizacija lokalnih fiskalnih je pomembna podlaga za ustrezno gospodarjenje z energijo, dodatne sinergične učinke za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti pa dosežemo med drugim z vključitvijo konceptov lokalne energetske samooskrbe, razpršene proizvodnje energije in krožnega gospodarstva.

Predstavljene bodo metodologije pristopa k preoblikovanju fiskalne politike za spodbujanje obnovljivih  virov energije, oris zakonodajnega okvira in iz njega izhajajočih možnosti za prilagoditve fiskalnih instrumentov ter pregled trenutnega stanja in konkretne izkušnje na primeru pilotnih občin. Prijava na dogodek je možna preko e-pošte usposabljanje@gi-zrmk.si.

Strokovni posvet o kriterijih za trajnostno gradnjo bo potekal v petek, 16. marca 2018, med 9. in 13. uro v dvorani na Galeriji. Rdeča nit posveta je seznanitev z aktualnimi domačimi in EU prizadevanji za obvladovanje okoljsko sprejemljivejše gradnje. Investitorji in stroka pa bodo podali praktične izkušnje pri uporabi meril trajnostne gradnje v praksi.

Posebej bo predstavljena nacionalna študija »Pregled sistema trajnostnih kriterijev s predlogom prenosa« in EU študija »Razvoj EU okvira jedrnih kazalnikov za oceno okoljskih performanc stavb«, ki je predstavljena v okviru Level(s) za presojo trajnostne gradnje v duhu EU ciljev učinkovitega ravnanja z viri in krožnega gospodarstva.

Na dogodku bodo svoje izkušnje z uvajanjem trajnostnih meril pri načrtovanju stavb predstavili investitorji, projektanti in specializirani strokovnjaki za področje trajnostne gradnje, saj ozaveščeni investitorji vključujejo merila za trajnostno gradnjo v svoje projekte. Prijava na dogodek je možna preko e-pošte usposabljanje@gi-zrmk.si.



 

Galerija

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.