Energijsko učinkovito zunanje stavbno pohištvo in njegova vgradnja s poudarkom na okoljskih vidikih (U3-2)

Energijsko učinkovito zunanje stavbno pohištvo in njegova vgradnja s poudarkom na okoljskih vidikih (U3-2)

10. januar 2023

POVABILO NA USPOSABLJANJE

Energijsko učinkovito zunanje stavbno pohištvo in njegova vgradnja s poudarkom na okoljskih vidikih (U3-2)

V integralnem projektu LIFE IP CARE4CLIMATE v koordinaciji Ministrstva za okolje in prostor (MOP) je predviden niz tridnevnih usposabljanj za ključne deležnike v procesu prenove stavbnega fonda kot gradniku postopnega prehoda v brezogljično družbo. Niz tematskih usposabljanj je namenjen tudi proizvajalcem in ponudnikom zunanjega stavbnega pohištva oz. njihovim strokovnjakom ter javnim skladom in investitorjem, ki so ključni spodbujevalci nakupa in vgradnje do okolja prijaznejših proizvodov.

Dogodek bo potekal po PROGRAMU v
torek, 24. januarja, od 8.30 do 15.00 v e-obliki,
četrtek, 26. januarja, od 8.30 do 15.00 v e-obliki in
torek, 31. januarja, od 9.00 do 14.30 hibridno (v živo in e-obliki).

Prosimo, da se zaradi lažje organizacije in izvedbe dogodka prijavite preko spletne prijavnice TUKAJ (z gumbom »Ctrl« in klikom na besedo TUKAJ se odpre spletna prijavnica, kjer izpolnite zahtevane rubrike in s klikom na polje POŠLJI zaključite s prijavo) najkasneje do ponedeljka, 23. januarja 2023. Za dodatne informacije prosimo, da nas kontaktirate preko e-pošte info@trajnostnagradnja.si.

Proizvajalci in ponudniki stavbnega pohištva so ključni spodbujevalci nakupa in vgradnje energijsko učinkovitega, predvsem pa do okolja prijaznega stavbnega pohištva, ki je ključ do uspešnih celovitih (trajnostnih, ničenergijskih in v prihodnje ničemisijskih) prenov stavb. Njihova dobra usposobljenost, kompetence ter dodatna znanja in veščine so temelj zaupanja investitorjev, lastnikov oz. uporabnikov stavb in tudi stroke do ponudnikov tovrstnih proizvodov. Na drugi strani pa javni skladi s finančnimi mehanizmi in javni investitorji z naročili tovrstnih izdelkov uvajajo nov standard v naš prostor in so zato ključen spodbujevalec nakupa okoljsko prijaznejših izdelkov, kar pripomore h hitrejšemu razogljičenju stavb.

Celovitost načrtovanih ukrepov v procesu prenove stavb je povezana z ukrepi na ovoju stavbe in tehničnih sistemih. Eden izmed najpogostejših in tudi učinkovitih ukrepov na ovoju stavbe je menjava zunanjega stavbnega pohištva z energijsko učinkovitim, ki vključuje tudi sodobno vgradnjo. Poleg bistvenih lastnosti, navedenih v izjavah o lastnostih in CE oznakah in upoštevanju sodobnih načel vgradnje, bi že morali zahtevati tudi izpolnjevanje ključnih okoljskih lastnostih, opredeljenih v okoljskih produktnih deklaracijah oz. EPD-jih, ki so v tujini že vrsto let zahtevani pri javnih in drugih naročilih. Menjava oken in vrat pripomore poleg manjše rabe energije, nižjih stroškov obratovanja ter izboljšanju bivalnega in delovnega okolja tudi k zmanjšanju ogljičnega odtisa in blaženju podnebnih sprememb.
Na usposabljanju (U3-2) bo poudarek na okoljskih vidikih zunanjega stavbnega pohištva. Udeležencem bodo predstavljeni strateški dokumenti na ravni EU in Slovenije, zakonodaja in njene novosti, upoštevanje trajnostnih vidikov, požarna varnost v luči novih tehnologij, posebnosti stavb kulturne dediščine, LCA in EPD-ji, orodja za izračun ogljičnega odtisa in primeri dobre prakse doma in v tujini s prikazom prednosti zelenega nakupa na primeru oken z EPD ter digitalne knjižnice in pomen zagotavljanja kakovosti na primeru okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko znak ZKG.

Obravnavani okoljski vidiki oken in vrat s predstavitvijo metod in orodij oz. programske opreme in e-knjižnic za večjo preglednost prenove stavb z vidika vplivov na okolje. Za razogljičenja stavbnega fonda do leta 2050 je treba nujno upoštevati vse vidikov trajnostne gradnje v celotnem življenjskem ciklu vgrajenega proizvoda z vidika proizvajalca, investitorja in uporabnika.

Učno gradivo bo dostopno preko spletne učilnice, kjer bodo imeli udeleženci dostop do dodatnih informacij o tematskih področjih usposabljanja, virtualnega druženja in vabil na vsakoletna tematska srečanja.
Po zaključku usposabljanja je predvideno prostovoljno individualno preverjanje znanja preko spletne učilnice. Udeleženci bodo prejeli dokazilo o uspešno zaključenem usposabljanju, ki ga lahko vključijo v svoj portfelj znanj in veščin pridobljenih v neformalnem izobraževanju.

 Vljudno vabljeni.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.