Uspešno zaključena prenova 100 let stare večstanovanjske stavbe na Einspielerjevi 25 v Ljubljani

Uspešno zaključena prenova 100 let stare večstanovanjske stavbe na Einspielerjevi 25 v Ljubljani

19. junij 2024

Uspešno zaključena prenova 100 let stare večstanovanjske stavbe na Einspielerjevi 25 v Ljubljani

GI ZRMK je sodeloval pri prenovi večstanovanjske stavbe iz leta 1922 na Einspielerjevi 25 v Ljubljani, ki je bila uspešno zaključena v letu 2023. Prenova je potekala v več fazah. V prvi fazi se je prekrila streha, v drugi preprečitev kapilarnega vleka in v zadnji fazi je potekala prenova ovoja stavbe. 

Stavba ima določene arhitekturno - likovne značilnosti, ki jih ji je bilo treba v skladu s kulturnovarstvenimi (KV) pogoji ZVKDS OE Ljubljana, številka 35102-0335/2014-24 ZVKDS OE Ljubljana, dosledno ohraniti oz. ponoviti na fasadi, saj je stavba vpisana v registerir nepremične dediščine Ljubljana - Mestna četrt Južni Bežigrad, EŠD 20039.

GI ZRMK, ki je bil tu v vlogi projektanta in tudi vodje projekta energetske prenove (PEP), je pristopil k širši obravnavi ukrepov z rešitvami ob doslednem upoštevanju KV pogojev. Načrtovani ukrepi z rešitvami niso bili usmerjeni le k izboljšanju energijskih, temveč tudi drugih kazalnikov, kot so izboljšanje požarne varnosti, preprečitev zamakanja z okenskih polic in drugih elementov na fasadi, izdelava izvlečnih stopnic na podstrešje iz skupnih delov, s čimer je omogočen dostop do skupnega podstrešnega prostora, ojačitve frčad, razvod električne napeljave v skupnih delih, izvedba prezračevanja in hlajenja stanovansjkih enot, s čimer se je doseglo bistven dvig kakovosti bivalni pogojev in enoten izgled fasade.

Glede na KV pogoje se je načrtovala in izvedla zmanjšana debelina toplotne izolacije, ponovili so se varovani elementi na fasadi in poenotila polkna, kar poudarja enoten izgled. Prav tako je bilo treba upoštevati in poiskati rešitve, skladne z usmeritvami spomeniške službe glede postavitve zunanjih enot klimatskih naprav, odprtin za prezračevanje stanovanjskih enot ter ostalih posegov na stavbi in zunanj nje.

V projektni dokumentaciji oz. PZI je bila predvidena dodatna toplotno zaščito vseh fasadnih sten v skladu s KV pogoji, stropov v kleti proti ogrevanim prostorom v skladu z zahtevami pogojev Eko sklada. V kleti se predvidi vgradnja požarnih vrat. Toplotno se izolira pas podstrešja, od kapnega roba strehe do sten stanovanj v mansardi in podstrehe nad mansardnimi stanovanji v skladu s pogoji Eko sklada. Podana je bila rešitev namestitve zunanjih enot klimatskih naprav, raster odprtin za prezračevalne naprave, nove pozicije nabiralnikov in domofonov zaradi enotnega videza fasade v skladu s KV pogoji ZVKDS. Na izdelan PZI je bilo pridobljeno KV soglasje s strani ZVKDS OE Ljubljana.

Leta 2020 je uspela prijava na javni razpis za sofinanciranje obnove stavbnih lupin v okviru programa "Ljubljana - moje mesto" (LMM 2020 - 2023)". Za potrebe razpisa za oddajo javnega naročila za izvedbo del se je s strani MOL vključilo podjetje Imovina, ki je odlično opravilo svojo nalogo nadzornika.
Sledila je sklenitev pogodbe z izbranima izvajalcema del - EKO OBNOVA  in PROMOBILE GRADBENI INŽENIRING. Prenova se je začela jeseni 2022 in končala konec leta 2023. Nadzornik z Imovine je nadziral celotni potek prenove v sodelovanju z ZVKDS in GI ZRMK.
Nadzor (tako gradbeni kot s strani ZVKDS in projektanta) je pokrival vsa dela na stavbi, vključno z lokalnim prezračevanjem, klimatskimi napravami, dotrajano elektroinštalacijo, odpravo neustreznih posegov in enotno zamenjavo polken. Ugotovitve in odpravljanje težav se je vodilo zapisniško. Pohvalno je dosledno in stalno sodelovanje vseh deležnikov, t.j. s predstavnikom ZVKDS OE Ljubljana (dr. Tina Potočnik, konzervatorka), nadzornikom (inž. Romanom Frantarjem iz Imovine), izvajalcem (g. Rudi Rozman) in gradbenim odborom.

Obnovo sta sofinancirala MOL (v višini 25 % za izvedene ukrepe na stavbni lupini; dodatna toplotna izolacija ni bila predmet sofinanciranja) in Eko sklad, s stani katerega so bili sofinancirani ukrepi na ovoju stavbe oz. dodatna toplotna zaščita. Prenove ne bi mogli izpeljati brez kredita, sredstvi rezervnega sklada in dodatnimi sredstvi lastnikov posameznih delov stavbe.

Celovita prenova stavbe predstavlja ohranjanje prvin naselbinske dediščine, lepšo podobo stavbe, okoljsko dobrobit, neprimerno boljše pogoje bivanja, odpravljen je sindrom bolne stavbe, zmanjšali so se tekoči stroški in etažni lastniki pa so se povezali v trdnejšo skupnost, kar je tudi zelo pomemben element v porcesu prenove stavbe.

Na podlagi meritev mikroklimatskih parametrov v bivalnih prostorih je bila uspešno zaključena tudi diplomska naloga, katere somentorica je izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl iz GI ZRMK. 

V tem prispevku si lahko preberete pogled upravnika na potek prenove stavbe.

 
 
 

Koledar novic

 
julij 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.