Gradbeni materiali in URE "In zdaj nekaj povsem drugega"

Ko govorimo o učinkoviti rabi energije v stavbah, so gradbeni materiali samo del precej širše zgodbe. Še tako dober (»energetsko varčen« ali »energetsko učinkovit«) material ne more kaj dosti prispevati k nizki rabi energije za obratovanje stavbe, če je npr. osnovna zasnova stavbe neprimerna, če ne upoštevamo naravnih danosti in omejitev konkretne lokacije (npr. možnost izkoriščanja pasivnih sončnih pritokov, zaščita pred vetrom in padavinami), če vgradimo napačno dimenzionirane ali neučinkovite naprave in podobno.

Navadno v tem kontekstu najprej pomislimo na materiale za toplotno zaščito oz. na toplotne izolacije. Pozitivni učinki toplotne izolacije se večajo z njeno debelino in to seveda ni nikakršno odkritje: več je izolacije, večji je toplotni upor konstrukcije in manjši je toplotni tok iz ogrevanih prostorov navzven. S tem prihranimo pri toploti in stroških za ogrevanje. Ob primerni moţnosti in pravilni zasnovi senčenja prozornih površin ovoja ob tem vplivamo tudi na toplotno stabilnost stavbe in na zmanjšanje potreb po hlajenju v toplem obdobju leta. Vendar pa večanje debeline izolacije v nedogled ni smiselno, tako iz tehnično-izvedbenih razlogov kot tudi zaradi vedno počasnejšega izboljševanja toplotnega upora z naraščanjem debeline materiala.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.