ZNAK ZA OKOLJE

ZNAK ZA OKOLJE

Objavljen je javni razpis za pridobitev priznanja ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU za leto 2022.

Več informacij najdete TUKAJ

 
 
 

PODELITEV CERTIFIKATOV ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

PODELITEV CERTIFIKATOV ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

V sredo, 6. marca 2022, sta bila v okviru slavnostne otvoritve sejma DOM na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podeljena okoljska certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu.

Okoljska certifikata sta prejeli podjetje MIK iz Vojnika pri Celju za lokalno prezračevalno naprava MIKrovent ter  podjetje LUMAR IG za uvajanje koncepta trajnosti v njihove hiše.


To je edini neobvezni okoljski certifikacijski znak s področja graditeljstva v Sloveniji. Certifikat je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za njimi zaostajajo za največ deset odstotkov.

Lokalna prezračevalna naprava MIKrovent

Podjetje MIK je prejelo okoljski certifikat za razvoj lokalnega prezračevalnega sistema z vračanjem toplote MIKrovent z zmogljivostmi 35, 40, 60, 120, 350, 450 in 800 m3/h.
Načrtovanje MIKroventa poteka po zahtevah Eco designa in spada v kategorijo rekuperatorjev z večjo energijsko učinkovitostjo prezračevanja bivalnih in delovnih prostorov. Kar 70 odstotkov komponent njihovih prezračevalnih sistemov je plod slovenskega znanja in porekla. Ob tem stalno vlagajo v razvoj in izboljšave na vseh napravah MIKrovent v procesu delovanja, vgradnje sestavnih delov in proizvodnje ter pri tem sledijo izsledkom lastnih in tujih preskušanj in razvoju stroke. stne proizvodnje, to so tipske hiše oz. po »katalogu« in hiše po zasnovah lastnega arhitekturnega biroja ali zunanjih arhitektov. Za ustreznost vseh naštetih sistemskih rešitev imajo pridobljena ustrezna potrdila in dokazila neodvisnih inštitucij.

Uvajanje koncepta trajnosti v hiše "Lumar"

Pred leti so pričeli z razvojno-raziskovalnimi aktivnostmi gradnje Aktivne hiše, pri čemer so zaobjeli ključne elemente trajnosti: bivalno ugodje, varčno rabo energija in okoljske vplive. Na področju bivalnega ugodja so se usmerili v izboljšanja zvočne izolativnosti, naravno osvetlitev prostorov in rešitve toplotnega ugodja. Na področju energije se opirajo na razvite rešitve za skoraj ničenergijske hiše«, npr. integracijo sončne elektrarne v nadstrešek ter implementacijo pametnih instalacij za celovito upravljanje z energijo znotraj stavbe. Ob tem upoštevajo okoljske vplive posameznih materialov na končni okoljski odtis objekta kot celote. Podjetje Lumar je eden ključnih sogovornikov v iskanju odgovorov glede razvoja sodobne gradnje z upoštevanjem vidikov trajnosti.

Iskrene čestitke.

 
 
 

Dogodek

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.