ZNAK ZA OKOLJE

ZNAK ZA OKOLJE

Objavljen je javni razpis za pridobitev priznanja ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU za leto 2023.

Več informacij najdete TUKAJ

 
 
 

PODELITEV CERTIFIKATOV ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

PODELITEV OKOLJSKIH CERTIFIKATOV ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

Letošnjega marca sta se odvijali dve slavnostni podelitvi znakov ZKG, prva na sejmu MEGRA v Gornji Radgoni, druga v okviru večernega sprejema sejma DOM na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Na 32. mednarodnem sejmu MEGRA v Gornji Radgoni je 11. marca 2023 v okviru otvoritve sejma potekala tudi slavnostna podelitev okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu oz. na kratko znak ZKG. Znaka ZKG za razvojna dosežka zelenih tehnologij sta podjetju DULC in LUMAR IG podelili ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek, in predstavnica GI ZRMK, izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl, nagrajencema pa je čestital predsednik uprave Pomurskega sejma, gospod Janez Erjavec.

Na 62. sejmu DOM v Ljubljani pa je 22. marca potekala druga letošnja slavnostno podelitev znakov ZKG. Zbrane je nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo mag. Uroš Vajgl, ki je na kratko predstavil projekt LIFE IP CARE4CLIMATE ter orisal cilje in pomen, ki ga ima znak ZKG v našem okolju ter slavnostno podelil znaka ZKG. Nagrajencema je v imenu GI ZRMK, ki vodi in koordinira certifikacijsko shemo ZKG, čestitala izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl. Znak ZKG sta prejeli podjetje Satler za »Sodobnovgradnja zunanjega stavbnega pohištva Satler«, podjetja Satler iz Poljčan, ki vgrajuje stavbne elemente lastne proizvodnje v skladu z zadnjem stanjem tehnike ob upoštevanju načel trajnostne gradnje ter »Povozni rezervoar Roterra drive«, podjetja Roto Eco iz Puconcev, za razvojni dosežek kot enemu izmed ključnih kazalnikov pri razvoju tehnologij zelenega prehoda v prakso.

Prejemniki znaka ZKG

V nadaljevanju sta v sliki in besedi podrobneje predstavljena prejemnike »zelenega« znaka ZKG Prejemnika prestižnega znaka ZKG so:

Implementacija sistema Solinterra

Podjetje DULC se primarno ukvarja s strojnimi inštalacijami, zaveda pa se tudi pomena oskrbe energije iz obnovljivih virov. Tako so skupaj z inštitutom INOVEKS implementirali inovativni, celostni sistem oskrbe stavbe z obnovljivo energijo oz. energijo za nizkoenergijsko in nizkoeksergijsko ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, poimenovan in zaščiten pod blagovno znamko SOLINTERRA. Začetki razvoja segajo v leto 2009, končni produkt pa je bil zaključen v letu 2021.

Za razvojni dosežek zelenih tehnologij so prejeli okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za implementacijo sistema Solinterra, ki izkorišča sončno energijo za ogrevanje, zemljo kot topli zemeljski hranilnik toplote in podtalnico kot vir energije za hlajenje.

Na strehi so vgrajeni sončni sprejemniki, ki absorbirajo energijo in jo shranjujejo v zemeljski hranilnik toplote. Celoletna shranjena energija se uporablja pozimi za ogrevanje toplotne bariere. To je cevni razvodni sistem za ogrevno vodo, vgrajen po celotnem ovoju stavbe, pod dodatno toplotno zaščito. Omet in bariera prestavljata 3 cm sloj okoli fasade. Temperatura medija v barieri znaša od 18 – 20 0C pozimi in od 20 – 24 0C poleti, kar preprečuje ohlajanje pozimi in pregrevanje poleti. Za hlajenje toplotne bariere se lahko izkorišča termalna energija zemlje ali podtalnica. Najboljša rešitev pa je še dodatna akumulacija energije v betonska jedra znotraj stavbe, kjer se položi cevni razvodni sistem.

V vmesnih obdobjih se toploto iz sončnih kolektorjev preusmeri neposredno v toplotno bariero, presežke pa v zemeljski hranilnik.
Nadzorni sistem skrbi za celotni sistem upravljanja, ki zbira podatke in upravlja celoten sistem delovanja tehničnih sistemov.

Sistem je bil integriran v novo stavbo srednje šole oz. Medpodjetniškega izobraževalnega centra (MIC) Nova Gorica, ki za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople sanitarne vode in prezračevanje porabi na letni ravni za stavbo uporabne površine nekaj čez 5.000 m2 le okoli 7 kWh/m2 električne energije.

Razvoj konstrukcijskih sistemov LUMAR

V podjetje Lumar, renomiranemu ponudniku lesenih montažnih hiš, se lahko pohvalijo s stalnim razvojem in izboljšavami rešitev njihovih produktov, pa tudi ostalih procesov in poslovanja v smeri trajnostnih in zelenih usmeritev, veliko pozornosti pa namenjajo tudi zadovoljstvu strank in kakovosti bivanja.

Tokrat so prejeli okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojni dosežek zelenih tehnologij in sicer za implementacijo konstrukcijskih sistemov kot enemu izmed ključnih kazalnikov pri razvoju tehnologij zelenega prehoda v prakso.

Pri tem gre za nadaljnji razvoj konstrukcijskih sistemov (zunanje in notranje stene, stropovi, streha) ob upoštevanju metrike trajnostne gradnje s poudarkom na kakovosti bivalnega ugodja in udobja. Razvojni dosežkov je usmerjen predvsem k različnim analizam in izračunom vplivov na okolje z upoštevanjem finančnega vidika v celotni življenjski dobi končnega produkta. Pri tem je ključna LCA analiza vgrajenih materialov, kot tudi analiza življenjskega cikla konstrukcijskih sistemov.

Kot ponudnik celovitih in trajnostno usmerjenih produktov z inovativnimi rešitvami konstrukcijskih sistemov, razvijajo in implementirajo tudi ostale t.i. »paketne rešitve«, ki celovito naslavljajo trajnostno bivanje, sem sodijo: zelene strehe (možnost urbanega čebelarstva) sončna elektrarna, elektro polnilnica, prezračevalni sistem, sistem pametnega upravljanja hiše – HEMS.

Trajnostne vidike ne omejujejo zgolj na okolje, temveč jih preko ostalih kazalnikov trajnostnih poslovnih modelov implementirajo tudi v vrednostne verige in tudi do okolja vzdržnega vedenja na vseh nivojih v podjetju.

Sodobna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva »SATLER

Ena izmed dejavnosti podjetja SATLER je tudi vgradnja zunanjega stavbnega pohištva lastne proizvodnje. Kupcem ponujajo PVC okna in vrata s senčili, policami in komarniki. Za vse svoje proizvode imajo ustrezna dokazila o kakovosti, izjave o lastnostih in CE oznake, pa tudi generični EPD dobavitelja profilnih elementov. To velja tudi za druge uporabljene materiale pri vgradnji, npr. pritrdila in tesnilna sredstva za vgradnjo.

Že vrsto let poteka njihova vgradnja v skladu z dobro gradbeno prakso oz. zadnjim stanjem tehnike, povzeto po smernici za vgradnjo, ki jo izdaja nemško združenje RAL (pogovorno poznana kot »RAL vgradnja«). Pri večjih projektih in zahtevnih izvedbah rešitve pripravijo v sodelovanju z dobaviteljem profilnih elementov in projektantom. Dobra stran njihove montaže je tudi reševanje toplotnih mostov in drugih detajlov s področja gradbene fizike, pri čemer se dejavno vključujejo v načrtovanje objekta.

Pri vgradnji uporabljajo interne smernice, namenjene lastnim in pogodbenim monterjem, ki so posebej izdelane in prilagojene za njihov način vgradnje, ki sledi načelom zadnjega stanja tehnike,. Dosledno uporabljajo kakovostne in preverjene materiale in sodobna orodja ter upoštevajo pravila stroke. O poteku del vodijo zapisnik, prevzem izvedenih del pa se opravi po lastnem pregledu in pregledu predstavnikov naročnika.

Kupcem proti plačilu zagotavljajo tudi poprodajne aktivnosti, kot sta letno servisiranje in vzdrževanja stavbnega pohištva, za kar imajo posebej opremljeno vozilo in usposobljenega strokovnjaka. Z rednim servisiranjem in vzdrževanjem stavbnih elementov se podaljšujeta življenjska doba in funkcionalnost vgrajenega izdelka ter manjša obremenitev okolja zaradi razgradnje in gradbenih odpadkov.

Vodstvo sledi razmeram na trgu, novostim in sodobnim trendom, ki veljajo pri izdelavi in vgradnji oken in vrat ter napredku tehnike in tehnologije vgradnje. Vzpostavljen je sistem spremljanja zadovoljstva strank oz. njihovih kupcev. Veliko pozornost posvečajo tudi zdravju in varnosti pri delu ter dodatnemu usposabljanju in izobraževanju zaposlenih in pogodbenih sodelavcev.
Med njihove številne reference spadajo enodružinske hiše, večstanovanjske in javne stavbe, hoteli in poslovne stavbe po Sloveniji in Avstriji, pa tudi v Nemčiji.

Povozni rezervoar ROTERRA DRIVE

Podjetje ROTO ECO je prejelo okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za razvoj povoznega polietilenskega rezervoarja, poimenovanega ROTERRRA DRIVE, ki je novost na svetovnem trgu. Rezervoar je primeren za vgradnjo pod povozne površine in ne potrebuje dodatne betonske plošče, kar niža začetne investicijske stroške, pa tudi vpliv na okoljski odtis in stroške v celotni življenjski dobi. Nagrajeni rezervoar ima ustrezna poročila s strani akreditirane neodvisne inštitucije.

Razvoj nagrajenega rezervoarja je potekal v smeri multifunkcijske in konstrukcijske rešitve, ki v največji možni meri omogoča tudi izkoristek razpoložljivega transportnega volumna in možnost vgradnje pod povozne površine, kar razširi področja vgradnje. Konstrukcija rezervoarja, sestava osnovnih surovin in način izdelave odlikujejo Roterra drive kot edini polietilenski rezervoar na svetu, vgrajen pod povozne površine parkirišč, garaž, hangarjev in cestišč.

Majhna masa rezervoarja omogoča hitro in enostavno manipulacijo ter vgradnjo. V rezervoar se lahko namesti tudi senzoriko za merjenje nivoja vode, merilce pretoka, merilce pH, temperature in druge instrumente, s tem pa povečamo njegovo funkcionalnost.

Rezervoar Roterra drive je namenjen shranjevanju, zbiranju in zadrževanju meteornih, tehnoloških, fekalnih in drugih vod. V rezervoar se lahko vgradijo različne tehnologije, npr. za prečiščevanje odpadnih, tehnoloških in meteornih voda, ločevanje mineralnih olj, sistem biološkega in mehanskega čiščenja odpadne vode ter filtracija deževnice in zbiranje deževnice za požarni sistem ali zalivanje.

Notranja gladka površina rezervoarja omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje higiene, zato je uporaben tudi za shranjevanje pitne vode (pridobljen certifikat).
Osnovna surovina za izdelavo je polietilen (PE), ki ga je po končani življenjski dobi možno 100 % reciklirati, saj so razvili tudi kompozit iz primarne in sekundarne surovine.
Svojim kupcem ponujajo celovito storitev od izdelave, prodaje, tehničnega svetovanja, distribucije, montaže, servisiranja in izobraževanja uporabnikov. Podjetje posluje skladno z ISO 9001 in 14001. Veliko skrb posveča tudi varovanju okolja, zdravju in zadovoljstvu zaposlenih ter svojim kupcem oz. naročnikom, katerih želje in potrebe stalno spremljajo.

Iskrene čestitke.

 
 
 

Dogodek

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.