3. Mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo

3. Mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo

13. april 2015


BREZPLAČNA, NEODVISNA IN STROKOVNA SVETOVANJA ZA OBISKOVALCE SEJMA, INVESTITORJE IN ZAPOSLENE V TURIZMU


Strokovnjaki GI ZRMK in svetovalci mreže ENSVET bodo izvajali brezplačna in neodvisna svetovanja in predstavitve za obiskovalce sejma investitorje in zaposlene v turizmu, ki jih zanima EKO turizem – primeri dobrih praks in implementacija v Sloveniji, trajnostna gradnja – primer skoraj nič-energijske hiše, bivalno ugodje in z njim povezano zdravo bivanje, sistemi ogrevanja in prezračevanja počitniških stavb, priprava sanitarne vode in vode za bazene, alternativni viri energije – energija sonca, lesna biomasa, vetrna energija, uporaba deževnice, čiščenje odpadnih vod – biološke čistilne naprave.

Energetsko svetovanje mreže ENSVET

Strokovna, neodvisna in brezplačna svetovanja za obiskovalce sejma bodo potekala na razstavno-svetovalnem prostoru GI ZRMK v hali B, št. 818, vsak dan med 9. in 18. uro. Svetovanje bodo izvajali energetski svetovalci mreže ENSVET www.ensvet.si in www.ekosklad.si.
Nasveti energetskega svetovalca vam bodo v pomoč, če razmišljate o gradnji ali prenovi turistične kmetije, penziona ali počitniške hiše. Strokovno svetovanje poteka v obliki osebnega razgovora in je brezplačno, obenem pa je komercialno neodvisno od ponudnikov opreme in storitev. Svetovalci skupaj z vami poiščejo ustrezne rešitve za toplotno zaščito stavb in materiale, ki se pri tem uporabljajo. Analizirajo potrebne ukrepe za zagotavljanje pričakovanega bivalnega ugodja ter zdravega bivanja. Pomagajo pri oblikovanju konceptov za ustrezne sisteme ogrevanja in prezračevanja bivalnih prostorov. Prav tako pa je sestavni del trajnostnih zasnov tudi iskanje virov energije, ki se jih v stavbah uporablja za pokrivanje energetskih potreb, vključujoč vedno višje možnosti za koriščenje energije sonca, lesne biomase, vetra ipd. Voda postaja vedno večja dobrina, zato bo govora tudi o uporabi deževnice in čiščenju odpadnih voda. Kakovostno prenovljene stavbe se lahko z vidika bivalnega ugodja, energetskih potreb in stroškov za obratovanje primerjajo z novogradnjami, zato se pri njih izpostavlja pomen pravočasnega, usklajenega in celovitega načrtovanja različnih možnih ukrepov, skladno z izhodišči in možnostmi. Energetski svetovalci mreže ENSVET vam bodo pomagali tudi z informacijami o možnostih pridobivanja nepovratnih finančnih sredstev Eko sklada j.s. za investicije na vaših stavbah.

Trajnostni razvoj - prestavitve GI ZRMK

Na razstavnem prostoru GI ZRMK v hali B, razstavno-svetovalni prostor št. 818, bodo potekale predstavitve za obiskovalce sejma v sklopu TRAJNOSTNEGA RAZVOJA o eko turizmu, trajnostni gradnji in bivalnem udobju (www.gi-zrmk.si) vsak dan med 10. in 18. uro.

Katere predstavitve so na voljo?

  • Eko turizem – primer dobrih praks iz tujine in implementacija v Sloveniji. Izkoriščanje obnovljivih virov energije velikokrat zahteva relativno velike sisteme (vetrnice, uplinjevalne naprave,...), ki so zelo vidne. Eden od zadržkov pred uporabo tovrstnih sistemov je »kazenje« narave, kar naj bi negativno vplivalo na turizem. Primeri dobre prakse pokažejo prav nasprotni učinek – po pravilu se na območju, kjer se na ustrezen način intenzivno izkoriščajo obnovljivi viri energije, število obiskovalcev poveča. Eko turizem vzpodbudi gradnjo turistične infrastrukture in predstavlja pozitiven multiplikativen učinek trajnostnega razvoja. Prikazani bodo nekateri uspešni primeri iz Evrope in načrti naprednih lokalnih skupnosti v Sloveniji na področju trajnostnega razvoja.
  • Trajnostna gradnja – demonstracijski primer skoraj nič-energisjke hiše, Eko srebrna hiša (FP7, EE-HIGHRISE in IEE NZEB). V Evropi in Sloveniji že danes najdemo številne preizkušene primere stavb z zelo nizko rabo energije in visokim deležem rabe obnovljivih virov energije v celotni energijski bilanci, kar dokazuje, da je koncept skoraj nič-energijskih hiš (sNES) na evropskem trgu mogoče obvladati. Eden izmed takih primerov je Eko srebrna hiša, kjer bodo predstavljene tudi metodologije trajnostnega vrednotenja stavb, zagotavljanje kakovosti izvedbe, uporaba zelenih tehnologij in tehnologij za izrabo obnovljivih virov energije – zelena streha, zbiralniki deževnice, e-polnilnica. Pilotni projekti trajnostne gradnje in prenove stavb so ključni element nizkoogljične družbe.
  • Kazalnik letnih stroškov energije za delovanje gospodinjskih aparatov (IEE YAECI), ki nam pomaga pri lažji odločitvi pri nakupu, večji energijski učinkovitosti, prijaznosti do okolja in načrtovanju gospodinjskega proračuna.
  • Okoljsko in trajnostno vrednotenje stavb s predstavitvijo načel in postopkov zelenega (javnega) naročanja, t.j. smotrnih odločitev pri nakupu izdelkov ali storitev s poudarkom na okoljski prijaznosti in energetski učinkovitosti ob upoštevanju dolgoročnih koristi investicije.
  • Merila za prenovo stavb v skoraj nič-energijskem standardu (IEE RePublic) in spremljanje energijskih prenov stavb (IEE Episcope).
  • Trajnostno načrtovanje in vrednotenje stavb (AP CABEE) - primeri o novih spoznanjih in razvojnih smernicah s področja trajnostne gradnje, okoljskih vidikih, energijski učinkovitosti, celovitem načrtovanju prenove stavbe.
  • Razvoj novih materialov in programskega razvoja - višje zahteve glede bivalnega okolja in udobja narekujejo razvoj novih materialov, drugačen pristop pri načrtovanju, gradnji, preskušanju in monitoringu. Predstavljeni bodo nov izolacijski material za montažno (FP7, Storepet), novi izolacijski materiali na osnovi mineralnih materialov (FP7, ICECLAY), novi poslovni modeli in programska oprema za sanacijo energetske učinkovitosti stavb (FP7, NewBEE), hranjenje energije v stavbah (FP7, MESSIB) in razvoj natančnejših metod za izračun potresne odpornosti stavb kulturne dediščine (FP7, Perpetuate).
  • Čista vozila in okolju prijazna vožnja – čisto vozilo je za okolje prijazno, troši običajna goriva (npr. bencin), vendar je poraba manjša, ali pa uporablja obnovljive vire energije za pogon. Zeleno vozilo (ali zeleni avtomobil) je posebna kategorija čistih vozil, ki jih poganjajo alternativni viri goriv: biodizelsko gorivo, sončna energija ali akumulator oz. baterija, ki jo je mogoče ponovno napolniti. Zaradi kombinacije dejavnikov kot so skrb za okolje, visoke cene fosilnih goriv je razvoj čistejših alternativnih goriv in naprednih pogonskih sistemov za vozila postal pomemben prednostni cilj mnogih vlad in avtomobilskih proizvajalcev.
 

Galerija

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.