SEJEM DOM

SEJEM DOM

03. marec 2016

Gradbeni inštitut ZRMK z zunanjimi sodelavci je tudi letos poskrbel za bogat obsejemski strokovni program, namenjen obiskovalcem, graditeljem, lastnikom poslovnih stavb, strokovni javnosti, predstavnikom lokalne skupnosti, energetskih agencij, stanovanjskih skladov in državnih inštitucij, nepremičninskim posrednikom, upravnikom, energetskim pogodbenikom in finančnim inštitucijam.

Na razstavno-svetovalnem prostoru Gradbenega inštituta ZRMK, v predavalnici v AVLI desno v preddverju dvorane Kupola in na Galeriji v 1. nadstropju nad preddverjem dvorane Kupola ter v dvorani 3 - Urška, bodo potekala vsak dan od 10. do 18. ure brezplačna in neodvisna strokovna predavanja, nasveti, stanovska srečanja, posvet, razprave, delavnice, kino kotiček, multimedijske predstavitve, prikazi primerov dobrih praks, prva predstavitev monografije o trajnostni zasnovi energijsko učinkovitih enodružinskih hiš ter dva posveta, prvi o celoviti prenovi stavb kulturne dediščine in drugi o prenovi stavb v skoraj nič-energijskem standardu.  

Obiskovalcem sejma bodo na voljo konkretni nasveti: od postopkov pridobitve upravnih dovoljenj, nasvetov arhitekta in statika, projektov energetske prenove stanovanjkih in večstanovanjskih stavb, trajnostne gradnje in trajnostnega ogrevanja, načrtovanja, gradnja ali prenova spomeniško zaščitenih, klasičnih, pasivnih in skoraj nič-energijskih hiš, energetskih pregledih, energijski učinkovitosti gospodinjskih aparatov, energetski izkaznici stavbe, samooskrbi z energijo, predinvesticijskem optimiranjem novogradenj in sanacij, zelenem (javnem) naročanju, izboljšanju potresne odpornosti obstoječih stavb, odpravljanju posledic naravnih nesreč – poplave, neurja potresi, pomočjo lokalnim skupnostim pri energetski samooskrbi, pridobivanju finančnih sredstev ter pristopov pri gradnji in sanaciji stavb, infrastrukturnih in komunalnih objektov.

Predstavljeni bodo še mednarodni projekti programa Inteligentna energija Evrope - IEE: YAECI (kazalnik letnega stroška energije za delovanje gospodinjskih aparatov), RePublic (merila za prenovo javnih stavb v skoraj nič-energijskem standardu) in Episcope (spremljanje energijskih prenov stanovanjskih stavb),  programa FP7: EE Highrise (demonstracijski projekt trajnostno načrtovane pasivne večstanovanjske stavbe), in program H2020: Moder (razvoj orodij za celostno in finančno učinkovito načrtovanje energetske prenove stavb na nivoju sosesk, pri katerih bodo na voljo informacije in primeri o novih spoznanjih in razvojnih smernicah s področja trajnostne gradnje, okoljskih vidikih, energijski učinkovitosti, celovitem načrtovanju pri novogradnjah in prenovah stavb).

Nikakor ne gre spregledati delavnic in dveh strokovnih posvetov:

  • Zgradimo racionalno slovensko opečno pasivno hišo je naslov strokovne delavnice, ki se bo odvijala v torek, 8. marca 2016, od 11. do 14. ure v predavalnici v Avli desno - preddverje dvorane Kupola. Izvedeli boste, kako se lotiti same zasnove opečne pasivne hiše in kako novogradnjo optimirati.
  • Strokovni posvet z naslovom »Celovita prenova stavb kulturne dediščine med teorijo in prakso« je načrtovan v sredo, 9. marca 2016, od 9.30 do 14. ure v dvorani 3 - Urška. Na posvetu bodo predstavljena pravila varstva nepremične kulturne dediščine, konservatorski pogled na celovito prenovo stavb, nacionalne strateške usmeritve za prenovo stavb in primeri iz prakse.
  • Na strokoni delavnici "Desetletje razvoja in gradnje pasivnih hiš", ki bo v sredo, 9. marca 2016, od 11. do 14. uri v predavalnici v Avli desno bodo predstavljene različne teme in vsebine o gradnji pasivnih hiš. v okviru te delavnice bo potekala tudi predsatvitev monografije Trajnostna zasnova energijsko učinkovitih hiš.
  • Strokovna delavnica " Pomen kontrole kakovosti med  izvajanjem del" bo potekala v četrtek, 10. marec 2016, od 10. do 14. ure v dvorani 3 - Urška. Predstavljeni bosta vloga in namen kontrole kakovosti pri izvedbi gradbenih del (geomehanskih, zemeljskih, betonerskih, asfalterskih, gradbenih in obrtniških, pomenu zrakotesnosti stavbnega ovoja in vpliv slednjega na mikroklimatske parametre ter gradnji in prenovi stavb po skoraj nič-energijskih merilih) ter primeren obseg njenega izvajanja. 
  • Strokovni posvet na temo »Prenova stavb, tudi po skoraj nič-energijskih merilih« bo potekal v petek, 11. marca 2016, od 9.30 do 14. ure v dvorani 3 - Urška. Namen posveta je pokazati, da je smotrno odločati tako, da dobre priložnosti za skoraj nič-energijsko (sNES) prenovo povezujemo z znanjem,  izkušnjami, naprednimi orodji in tehnologijami, ki so na voljo v našem prostoru. Skoraj nič-energijska prenova je proces, v katerem je treba upoštevati tako stavbo kot porabnika energije kot njeno oskrbo z energijo, v kateri naj bi bil delež obnovljivih virov energije čim večji. 
Na sejmu DOM bo predstavljen tudi projekt Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG), ki letos praznuje jubilej, 20-letnico. V torek, 8. marca 2016, bodo v okviru slavnostne otvoritve sejma DOM, najboljšim podeljena prva okoljska priznanja v letu 2016 - Znak kakovosti v graditeljstvu, tokratna podelitev poteka že dvajsetič. Projekt ZKG bo predstavljen tudi na razstavno–svetovalnem prostoru Gradbenega inštituta ZRMK, predavanjih za občane, stroko in ostale deležnike.

Ne spreglejte

Primeri dobrih praks - manjše razstave in multimedijske predstavitve

Več o programu

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.