SOBRA 2016

SOBRA 2016

15. september 2016

Slovenija leži na potresnem področju. Zato lahko tudi pri nas pričakujemo sorazmerno močan potres. V zadnjih 40 letih smo bili priča trem potresom v Posočju, ki so povzročili ogromno škode. 

V zadnjih 10 letih so po Sloveniji pustošile katastrofalne vodne ujme, ki so prizadele veliko stavb, poškodovale infrastrukturne objekte in povzročile ogromno škodo. Ob tako obilnih padavinah nastanejo tudi večji ali manjši plazovi.

Pristojnim ministrstvom, lokalnim skupnostim in oškodovancem smo nudili strokovno in tehnično pomoč pri odpravi posledic pri poplavah, neurjih in plazovih. Med drugim smo pripravili tudi smernice in priporočila za oškodovance. 

Ob naravnih nesrečah – poplave, potresi, plazovi in neurja – nastanejo na stavbah tipične poškodbe, ki bodo podrobneje predstavljene. Kateri so prvi ukrepi, ki jih morajo lastniki opraviti sami, kakšen mora biti pravilen pristop za sanacijo samih konstrukcijskih elementov ter kaj je treba zagotoviti, da se vzpostavi ponovno normalno bivalno okolje.

Prikazani bodo preventivne dejavnosti, ki jih morajo redno izvajati lastniki zemljišč. To so izvedba ter vzdrževanje drenaž in odtokov, jaškov in jarkov, po obilnejših deževjih detajlni pregledi terena (pozornost je treba posvetiti razpokam, zdrsom, zastajanju vode, porajanju izvirov), nadomeščanje vegetacije pri strmejših terenih.

Predstavljeni bodo tudi prvi ukrepi, ki jih lahko lastniki izvedejo sami ob ugotovitvi pojava nestabilnosti pobočja. Med te ukrepe spadajo: prekritje z neprepustno folijo, izvedba globokih drenaž za preprečitev dotoka vod. Vedno pa velja, da je treba nemudoma vsako splazitev prijaviti lokalnim oblastem. Pri obsežnejših plazenjih je treba nemudoma vključiti geologa ali geomehanika.

Strokovna in neodvisna predavanja in nasveti za obiskovalce 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.