STROKOVNE DEJAVNOSTI GI ZRMK NA SEJMU DOM

STROKOVNE DEJAVNOSTI GI ZRMK NA SEJMU DOM

27. februar 2017

Na sejem DOM ste vabljeni vsi, ki načrtujete gradnjo ali prenovo hiše oziroma stanovanja, tudi lastniki in uporabniki spomeniško zaščitenih stavb. Vabljeni ste tudi tisti, ki načrtujete zamenjavo vira energenta ali sistema ogrevanja ali nameravate pristopiti h celoviti energetski prenovi hiše ali večstanovanjske stavbe.

Razmišljate o gradnji ali prenovi v nizkoenergijskem, pasivnem ali skoraj nič-energijskem standardu? Se ne morete odločiti, ali graditi montažno ali klasično zidano hišo? Vas skrbi, kako pridobiti upravna dovoljenja za gradnjo ali prenovo? Potrebujete nasvet arhitekta in statika, ker ne veste, kako bi prenovili hišo ali stanovanje?

Vas skrbi račun za ogrevanje, oklevate glede izbire vira za ogrevanje - peč na trda goriva, toplotna črpalka ali priklop na daljinsko ogrevanje? Dvomite o smiselnosti vgradnje klimatske naprave in razmišljate o drugačnem načinu hlajenja prostorov v poletni pripeki?

Se ne morete znebiti prekomerne vlage v bivalnih prostorih ali imate celo plesen? Se ne morete odločiti, ali je smiselna menjava oken, kakšna okna izbrati in kateremu mojstru zaupati njihovo vgradnjo, ki naj bi bila skladna s »smernico RAL«? 

Ste že več let v hiši ali stanovanju in je že skrajni čas, da pričnete z urejanjem zunanjih površin – dvorišče, dovozna pot, balkon, terasa, vrtna gredica, okrasni vrt ali celo manjši park ob hiši? Vas morda pesti zamakanje meteornih vod, posedanje zemljin in poti ali vam celo grozi plaz?

Bogat strokovni program je namenjen zasebnim in javnim investitorjem, upravnikom, predstavnikom lokalnih skupnosti, državnih organov, zavarovalnic, bank, investicijskih skladov in stanovskih združenj, strokovnjakom in ostalim zainteresiranim, ki načrtujejo gradnjo ali prenovo hiše oz. večstanovanjske stavbe ter iščejo rešitve za ureditev zunanjih površin, si želijo pridobiti nova znanja, izmenjati svoja mnenja ali se seznaniti s primeri dobrih praks. 

 Neodvisna strokovna predavanja

O vseh pomislekih, dvomih in vprašanjih vam bodo na voljo neodvisni, brezplačni in strokovni nasveti in informacije strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK z zunanjimi sodelavci.

Vsak dan od 10. do 19. ure, razen v nedeljo od 10. do 18. ure, bodo potekala neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve v Preddverju Marmorne dvorane ter predavanja v dvorani 1 - Urška v II. nadstropju v zvezi s trajnostno gradnjo, trajnostnim ogrevanjem, bivalnim okoljem in sistemi gradnje. Zainteresirani se bodo lahko seznanili o najnovejših trendih in smernicah pri gradnji in prenovi stavb. Zanimiva bodo zlasti predavanja o gradnji in prenovi v skoraj nič-energijskem standardu, zakaj je smiselno optimizirati hišo že v fazi projektiranja, o gradnji trajnostne hiše, trajnostnem ogrevanju, celoviti prenovi stavb kulturne dediščine, vzrokih za nastanek plesni in kako jo odpraviti, kdaj sta smiselna uporaba termografije in preskus zrakotesnosti, ali je smiselna sanacija starejše hiše in kako jo izpeljati, kakšna naj bo toplotna zaščita stavbnega ovoja, kakšno stavbno pohištvo izbrati in kako ga vgraditi. 

Neodvisna strokovna svetovanja

Vzporedno s predavanji bodo potekali tudi neodvisni in brezplačni strokovni nasveti. Koristni nasveti strokovnjakov vam bodo v pomoč pri odločitvah pri gradnji in prenovi stavb ter postopkih za pridobitev dovoljenje za gradnjo. Vsak dan bodo na voljo nasveti arhitektov, krajinskih arhitektov, gradbenih fizikov, geomehanikov, strokovnjakov s področja ogrevanja in hlajenja in s področja gradnje v pasivnem ali skoraj nič-energijskem standardu.

Strokovni posvet in forum

Vljudno vas vabimo na strokovni forum in posvet, ki ju organizira Gradbeni inštitut ZRMK s partnerji v okviru obsejemskih dejavnosti na sejmu DOM 2017 v Ljubljani.

Oba dogodka bosta potekala v dvorani 1 – Urška na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 9. do 14. ure.

 Strokovni forum z naslovom Trajnostna gradnja v Sloveniji bo v četrtek, 9. marca 2017. Na njem bomo obravnavali načine in možnosti oblikovanja zahtev za projektiranje in gradnjo stavb s pomočjo kazalnikov trajnostne gradnje, na osnovi katerih bo mogoče upoštevati vpliv stavbe v njeni celotni življenjski dobi.

Na strokovnem posvetu v petek, 10. marca 2017, bo tekla beseda o izzivih in tehnologijah na področju gradnje visoko energijsko učinkovitih stavb in načrtih EU na tem področju. Zastavili si bomo tudi vprašanje, ali bodo stavbe prihodnosti ne le skoraj nič-energijske, temveč tudi pametne.

Manjše razstave

Na manjših razstavah bo prikazanih več primerov sodobne vgradnje oken oz. vgradnje, skladne s  »smernico RAL«,  toplotnoizolacijski materiali, sistemi in naprave za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje ter ureditev zunanje okolice (poleg zasaditve tudi vzorci zbite zemljine, betona in asfalta).

Prikazan bo tudi primer gradnje pasivne hiše iz opeke, izolacija iz penjenega stekla in lesnih vlaken, ki se vse pogosteje uporablja za novogradnje.

Predstavitev krožnega gospodarstva v Sloveniji

V petek, 10. marca 2017, se bo ob 14.15 začela predstavitev primera o izkušnjah iz uspešne implementacije krožnega gospodarstva v Sloveniji v občini Kočevje. Podrobneje bodo orisane vse faze uvedbe; od zbiranja idej, načrtovanja, raziskav, ozaveščanja lokalnih deležnikov, usklajevanja z lokalnimi odločevalci, izdelave predlogov in rešitev, implementacije v prakso do uspešne uvedbe in delovanja.

Predstavljeni bodo gozdno-lesno predelovalna veriga, na novo postavljeni sušilnici za les, izdelki z dodano vrednostjo, sistem daljinskega ogrevanja na biomaso, lokalna samooskrba in zelena delovna mesta. Na koncu bo sledila še pokušina kočevskih dobrot.

 Mednarodni projekti

Predstavljena bosta tudi mednarodna projekta iz programa H2020, projekt MODER, ki razvija celosten pristop k učinkoviti obnovi stavb na nivoju sosesk, in programa Interreg MED, projekt LOCAL4GREEN, ki je usmerjen predvsem v pomoč lokalnim skupnostim pri opredelitvi in izvedbi inovativnih zelenih lokalnih fiskalnih politik z namenom spodbujanja rabe obnovljivih virov energije v javnem in zasebnem sektorju.   

 Okoljsko priznanje Znak kakovosti v graditeljstvu

V okviru slavnostne otvoritve sejma DOM, 7. marec ob 13. uri v dvorani Galerija, bodo podeljena priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu - ZKG -, ki  še vedno ostaja edini neobvezni okoljski certifikacijski znak s področja graditeljstva v Sloveniji. Priznanje je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za njimi zaostajajo za največ deset odstotkov.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.