PODELJENA PRIZNANJA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

PODELJENA PRIZNANJA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

08. marec 2017

Temelji okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu, ZKG, so bili položeni že davnega leta 1996. S pomočjo zainteresiranih deležnikov – pristojnih ministrstev, ustanov, stanovskih združenj, stroke in gospodarstva – se je začel razvoj sistema certifikacijskega znaka pod okriljem Gradbenega inštituta ZRMK. Merila za primerjalno vrednotenje posameznih aplikativnih projektov so sodelavci inštituta pripravili skupaj z najvidnejšimi neodvisnimi strokovnjaki in predstavniki gospodarstva. 

Po dveh desetletjih ostaja ZKG edini neobvezni okoljski certifikacijski znak s področja graditeljstva v Sloveniji. Z njim so označeni izdelki, storitve, naprave in tehnologije, ki izpolnjujejo najvišje in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti. Proizvajalec, prodajalec ali izvajalec mora hkrati zadostiti osnovnim zahtevam glede zagotavljanja kakovosti v razvojno tehnološkem procesu ter poslovne odličnosti.

V primerjavi z drugimi obveznimi ali neobveznimi certifikacijskimi znaki, za katere zadošča že izpolnjevanje meril, določenimi s tehnično regulativo, je treba za pridobitev okoljskega priznanja ZKG izpolnjevati višje zahteve. Zato kupec ali naročnik lahko pričakujeta višjo kakovost. Primerjalno so ovrednoteni še poslovni sistem ter družbeni, finančni in okoljski vidiki. Priznanje je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za njimi zaostajajo za največ deset odstotkov.

Zahtevna merila za pridobitev okoljskega priznanja ZKG sta tokrat izpolnjevali dva prijavitelja, podjetji HIPOX in Slovenijales. Prvo je pridobila priznanje za izvedbo ravnih streh in teras, drugo za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva.

Priznanji je podelil predsednika Vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar, sopodelitelj pa je  bil gospod Marjana Prešerna, direktorja Gradbenega inštituta ZRMK. Nagrado za izvedbo ravnih streh in teras je prevzel direktor podjetja Hipox, gospod Miha Šušteršič, za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva pa predsednik nadzornega sveta Slovenijalesa, gospod Gregor Benčina.

V obrazložitvi je strokovna komisija zapisala:

IZVEDBA RAVNIH STREH IN TERAS

Podjetje HIPOX iz Ljubljane se ukvarja predvsem s specialnimi gradbenimi deli, med katere spada tudi izvedba ravnih streh in teras. Dela izvajajo na novogradnjah in tudi prenovah.

Prestižno priznanje Znak kakovosti v graditeljstvu za izvedbo ravnih streha in teras je podjetje tokrat pridobilo že drugič, prvič leta 2014.

Izvajajo vse vrste ravnih streh, klasične in obrnjene v obeh  izpeljankah – plus ravna streha in dvojna streha. Vodotesnost strehe in terase zagotavljajo s hidroizolacijskimi sloji, večinoma uporabljajo elastobitumenske trakove, ki zdaleč presegajo zahtevane tehnične karakteristike. Ustrezno so usposobljeni tudi za vgradnjo drugih vrst hidroizolacijskih slojev, npr. iz sintetičnih materialov.

Pri ravnih strehah in terasah izvajajo po potrebi tudi sanacijo nosilne konstrukcije in ostalih poškodb, ki jih povzroča netesnost oz. zatekanje meteorne vode in kondenzat. Sem sodijo sanacije betonov, fasad, statične ojačitve.

Podjetje se dejavno vključuje v proces načrtovanja streh in teras s predlogi glede tehnično-tehnoloških rešitev in izvedbenih detajlov. Veliko pozornost namenijo stalni kontroli vgrajenih materialov in izvedbi del ter sprotnemu reševanju detajlov. Uporabljajo kakovostne materiale z ustreznimi poročili o preskušanju in certifikati ter najsodobnejšo strojno opremo, ki jim omogoča lažjo, hitrejšo in kakovostnejšo izvedbo.

Pohvalno je vodenje poslovnega procesa in poslovnega sistema. Podjetje zgledno skrbi za izobraževanje ter varstvo in zdravje zaposlenih. Veliko skrb posveča tudi varstvu okolja.

Ravne strehe izvajajo na industrijskih, poslovnih in javnih stavbah: Metal Ravne na Koroškem, NLB TR 2, Hotel Jama v Postojni, LEK Ljubljana, PETROL, Adria Airways, Merkur Vižmarje in Murska Sobota, Zavod Sv. Stanislava v Ljubljani, Zavod Antona Martina Slomška v Mariboru ter na večstanovanjskih stavbah: Adamičeva 11-13 in Gotska 13 v Ljubljani, Taborska 3 v Grosuplju, naselje Perovo v Kamniku, soseska Javornik in Čečovje na Ravnah na Koroškem.

SODOBNA VGRADNJA ZUNANJEGA STAVBNEGA POHIŠTVA

Podjetje Slovenijales je specializirana trgovska veriga z več kot 60-letno tradicijo. Ena izmed njegovih dejavnosti je tudi vgradnja zunanjega stavbnega pohištva iz lesa, umetnih mas – PVC-, aluminija in kombinacije les – aluminij ali PVC – aluminij ter senčil, komarnikov in polic, za kar so letos pridobili priznanje Znak kakovosti v graditeljstvu za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva.

Za stavbno pohištvo, ki ga vgrajujejo, imajo ustrezna poročila o preskušanju, izjave o lastnostih in CE oznake. Vgrajujejo predvsem stavbno pohištvo podjetja Jelovica. Ta jim zagotavlja vso strokovno podporo in tehnično-tehnološko pomoč, saj imajo laboratorij in lasten razvoj. Skupaj rešujejo tudi toplotne mostove in druge detajle s področja gradbene fizike.

Pohvalno je, da so skupaj z Jelovico izdelali podrobnejša navodila za sodobno vgradnjo, znano tudi kot vgradnja, skladna s smernico RAL. Navodila so namenjena predvsem montažnim skupinam. Vse rešitve montaže pripravijo v sodelovanju z razvojnim oddelkom v Jelovici (ta ima tudi lastno testirno napravo za preskušanje zrakotesnosti in vodopropustnosti izdelkov) ter s pooblaščenim stokovnjaki tesnilnih sistemov.

Vgradnja stavbnih elementov obsega preverbo pogojev za vgradnjo, določitev višin in odmikov, pozicioniranje in namestitev elementov v odprtino, namestitev trajnih podložk in distančnikov, pritrditev z namenskimi pritrdilnimi sredstvi (vijaki, sidra) v nosilno konstrukcijo in tesnjenje rege v treh ravneh ter fina nastavitev okovja in grobo čiščenje prostorov. Poleg same vgradnje stavbnih elementov ponujajo tudi demontažo starih stavbnih elementov z odvozom, pripravo odprtine z manjšimi zidarskimi deli in izvedbo špalet. Kupcem predajo tudi navodila za vgradnjo in vzdrževanje, garancijski list in primopredajni zapisnik ter jim proti proti plačilu ponujajo vsakoletni servis.

Vsi uporabljeni materiali imajo ustrezna poročila o preskušanju in certifikate, upoštevajo sodobna pravila stroke in skrbijo za kakovostno orodje. O poteku del vodijo zapisnik s fotodokumentacijo, prevzem izvedenih del se opravi šele po temeljitem lastnem pregledu in pregledu predstavnikov naročnika.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.