TRAJNOSTNA GRADNJA ZA ZDRAVO IN UDOBNO BIVANJE

TRAJNOSTNA GRADNJA ZA ZDRAVO IN UDOBNO BIVANJE

01. oktober 2017

Neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve 

Zainteresiranim bodo vse dni sejma od 9. do 19. oz. v nedeljo do 17. ure na voljo neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve, ki se bodo nanašale na  trajnostno gradnjo in ogrevanje, primerno bivalno in delovno okolje in urejanje zunanjih površin (vrtovi, terase, balkoni). Prikazani bodo najnovejših trendi in smernice pri gradnji in prenovi hiše ali stanovanja s poudarkom na gradnji in prenovi v skoraj nič-energijskem standardu, gradnji sodobne hiše iz opeke, zelenih strehah oz. urbanih vrtovih, celoviti prenovi stavb kulturne dediščine, vzrokih za nastanek plesni in njeni odpraviti oz. preprečitvi, kdaj je smiselna uporaba termografije in preskus zrakotesnosti, ali je smiselna sanacija starejše hiše in kakšni so pristopi pri sanaciji, kakšna naj bo toplotna zaščita stavbnega ovoja, protiradonski zaščiti talnih konstrukcij, kakšna okna izbrati in kako jih vgraditi ter kako zračiti in ogrevati bivalne prostore, prednosti uvedbe modela krožnega gospodarstva in pomen trajnostne mobilnosti.

Neodvisni nasveti strokovnjakov

O vseh pomislekih, dvomih in vprašanjih so obiskovalcem na voljo neodvisne, brezplačne in strokovne informacije strokovnjakov GI ZRMK z zunanjimi sodelavci (krajinski arhitekti, arhitekti, gradbeni fiziki, strokovnjaki s področja trajnostnega ogrevanja). Koristni nasveti strokovnjakov bodo na voljo vsak dan od 10. do 13. ure in od 15. do 18. ure oz. v nedeljo do 17. ure. Njihovi nasveti bodo v pomoč investitorjem za lažje odločitve pri gradnji in prenovi hiše ali stanovanja, trajnostnem ogrevanju in prezračevanju, mikroklimatskih parametrih ter gradnji oz. prenovi hiš ali stanovanj in urejanju zunanjih površin. 

Manjše razstave

Na ogled bodo toplotno izolacijski materiali za kletne oz. talne konstrukcije s prikazom protiradonske  zaščite, sistemi in vrste ravnih oz. zelenih streh ter izolacija iz celuloze, plod domačega znanja.

Nič manj ne bo zanimiv prikaz gradnje pasivne ali skoraj nič-energijske hiše iz opeko. Prikazana bosta tudi apneni in glineni omet ter izolacija iz penjenega stekla in lesnih plošč, ki se vse pogosteje vgrajujejo v nove hiše.

Na ogled bodo tudi sistemi za ogrevanje in prezračevanje – delovanje toplotne črpalke, lokalnega ventilatorja in rekuperatorja. 

V sklopu prikaza modela krožnega gospodarstva bodo prikazani polizdelki in izdelki iz lesa, lokalna samooskrba ter pomen trajnostne mobilnosti.

Razstavni prostor bo popestrila jesenska ozelenitev oz. prikaz zunanje zasaditve.

KROŽNO GOSPODARSTVO V SLOVENIJI – TRAJNOSTNA OSKRBA Z DOBRINAMI IN IZKUŠNJE USPEŠNE IMPLEMENTACIJE 

Koncept krožnega gospodarstva omogoča izkoriščenje lokalnih potencialov za trajnostni razvoj in s tem posledično tudi boljšo kakovost življenja vseh prebivalcev. Več o dogodku na povezavi.

Mednarodni projekti

Predstavljena bosta mednarodna projekta MODER in CoNZEBs iz programa H2020 ter projekt LOCAL4GREEN iz programa Interreg MED.

Projekt MODER (www.moderproject.eu) iz programa H2020 razvija celosten pristop k učinkoviti obnovi stavb na nivoju dela mesta. Vizija projekta je razviti stroškovno in energetsko učinkovito ter uporabniku prijazno prenovo stavb kot del celotnega energetskega sistema z orodji, ki bi omogočala sistem načrtovanja s primerjavo različnih variant.

Lokalne politike za zeleno energijo je slogan projekta LOCAL4GREEN iz programa Interreg MED s specifičnim ciljem povečanja izrabe lokalnih obnovljivih virov energije v zasebnem in javnem sektorju s pomočjo ustreznih prilagoditev fiskalne politike na občinski ravni.

Cilj projekta H2020 CoNZEBs (2017-2020) je zniževanje investicijskih stroškov skoraj  nič-energijskih (večstanovanjskih) stavb (sNES). V projektu bomo opredelili cenovno ugodnejše kombinacije tehnologij za sNES, da bi tako lahko premostili stroškovno vrzel med minimalnimi zahtevami v predpisih in želenimi sNES stavbami. Projekt CoNZEBs želi tudi preučiti odnos sedanjih in bodočih uporabnikov do bivanja v skoraj nič-energijskih stavbah ter nasloviti nekatere pogoste stereotipne predstave ljudi glede uporabe novih sNES tehnologij v bivalnem okolju. 

PROGRAM PO DNEVIH - predavanja, samodejne predstavitve, svetovanja

ČETRTEK,

12. OKTOBER 2017

PETEK,

13. OKTOBER 2017

SOBOTA,

14. OKTOBER 2017

NEDELJA,

15. OKTOBER 2017

 

 


 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.