TRAJNOSTNA GRADNJA IN PRENOVA

TRAJNOSTNA GRADNJA IN PRENOVA

29. oktober 2017

TRAJNOSTNA GRADNJA IN PRENOVA TER UREJANJE ZUNANJIH POVRŠIN

Razvoj materialov, tehnologij ter sistemi in standardi gradnje ali prenove se skokovito spreminjajo, zakonske zahteve z upoštevanjem okoljske problematike so strožje, naša pričakovanja o kakovosti bivalnega okolja pa na vedno višji ravni.

Pred vrati je že gradnja ali prenova v skoraj nič-energijskem standardu, mi pa še vedno gradimo ali prenavljamo kot pred desetletji, t.j. brez ustreznih zasnov, projektov, kontrole kakovosti in klasičnem standardu gradnje.

Večkrat se tudi izkaže, da smo se zaradi slabe zasnove, projekta in vodenjem investicije ušteli pri financiranju naložbe, saj nam zmanjka denarja ali je kakovost pod pričakovanjem. Včasih pa niti ne poznamo vseh možnih virov financiranja -  od subvencije do ugodnejših kreditov.

Rdeča nit naših dejavnosti bo usmerjena v celovito prenovo večstanovanjskih stavb, saj opažamo, da se prenove lotevamo stihijsko. Vsem lastnikom oz. stanovalcem in tudi upravnikom bodo vsak dan na voljo predavanja in nasveti v zvezi s celovito prenovo večstanovanjskih  stavb, kjer si bodo lahko pridobili informacije in nasvete, ki se nanašajo na prenovo – od zbiranja idej do končne realizacije projekta. 

Brezplačni in neodvisni individualni nasveti

Vsak dan od 11. do 13. ure in od 15. do 17. oz. 18. ure bodo na voljo nasveti arhitektov, krajinskih arhitektov, gradbenih fizikov in drugih strokovnjakov. Koristni neodvisni nasveti bodo v pomoč vsem, ki načrtujejo gradnjo ali prenovo hiše ali stanovanja, želijo zvedeti več o pridobitvi dovoljenj za gradnjo ali prenovo, razmišljajo o ureditvi zunanjih površin ter se odločajo o sistemih ogrevanja in prezračevanja, standardih gradnje ali gradnji hiše iz opeke. 

Preglednica svetovanj s kratkimi najavami:

SREDA,

8. novembra 2017

ČETRTEK,

9. novembra 2017

PETEK,

10. novembra 2017

SOBOTA,

11. novembra 2017

NEDELJA,

12. novembra 2017

od 11. do 13. ure - Trajnostna gradnja hiše iz opeke

 od 11. do 13. ure - Arhitekt svetuje  od 11. do 13. ure - Arhitekt svetuje od 11. do 13. ure - Arhitekt svetuje  od 11. do 13. ure - Arhitekt svetuje

 

 od 11. do 13. ure - Pomen kontrole kakovosti od 11. do 13. ure -  Trajnostna gradnja hiše iz opeke  od 11. do 13. ure - Pomen kontrole kakovosti od 11. do 13. ure -  Trajnostna gradnja hiše iz opeke
 od 15. do 17. ure - Poceni in do okolja prijazno ogrevanje od 15. do 17. ure - Kakšna okna izbrati in kako jih vgraditi   od 15. do 17. ure - Trajnostna gradnja hiše iz opeke  od 15. do 17. ure - Kakšna okna izbrati in kako jih vgraditi  od 15. do 17. ure - Trajnostna gradnja hiše iz opeke 
od 15. do 17. ure - Arhitekt svetuje  od 15. do 17. ure - Arhitekt svetuje  od 15. do 17. ure - Arhitekt svetuje  od 15. do 17. ure - Arhitekt svetuje od 15. do 17. ure - Kakšna okna izbrati in kako jih vgraditi
 od 15. do 18. ure - Krajinski arhitekt svetuje od 15. do 18. ure - Krajinski arhitekt svetuje  od 15. do 18. ure - Krajinski arhitekt svetuje  od 15. do 17. ure - Krajinski arhitekt svetuje od 15. do 18. ure -  Krajinski arhitekt svetuje

 Brezplačna predavanja in predstavitve

Za strokovno in laično javnost je na voljo bogat strokovni program, ki se nanaša na trajnostno gradnjo, prenovo in ogrevanje, bivalnim okoljem ter sistemi in standardi gradnje ali prenove najnovejših trendih in smernicah pri gradnji in prenovi stavb, smiselnosti optimizacije načrtovane gradnje v fazi projektiranja, celoviti prenovi stavb kulturne dediščine, prenovi in delitvi stroškov za ogrevanje v večstanovanjskih stavbah, vzrokih za nastanek plesni in kako jo odpravimo, uporabi termografije in preskusa zrakotesnosti, načrtovanju in izvedbi sanacije starejše hiše, izbiri in vgradnji stavbnega pohištva. Predavanja in predstavitve bodo potekale vsak dan od 11. do 18.45 oz. do 17.45 v nedeljo.

Podrobni program predavanj in predstavitev s krajšimi najavami v spodnji preglednici po dnevih:

SREDA,

8. novembra 2017

ČETRTEK,

9. novembra 2017

PETEK,

10. novembra 2017

SOBOTA,

11. novembra 2017

NEDELJA,

12. novembra 2017

Celovita prenova večstanovanjskih stavb

Vabljeni lastniki in uporabniki večstanovansjkih stavb po informacije in nasvete v zvezi s prenovo večstanovansjke hiše.

Lastniki stanovanj se soočajo z različnimi problemi pri rednem vzdrževanju ali načrtovanju prenove večstanovanjske stavbe. Pri nas je nad 90 % vseh stanovanj lastniških, od tega sta bili skoraj dve tretjini večstanovanjskih stavb zgrajeni pred letom 1980.

Po skoraj 40 letih je tako napočil skrajni čas za korenito prenovo, npr. menjava kritine, oken in vhodnih vrat, obnova fasade z dodatnim toplotno izolacijskim slojem, zamenjava ogrevalnega sistema, utrditev nosilnega sistema in sanacija kapilarnega vleka.

Delni ukrepi pri prenovah se izkažejo na dolgi rok kot zgrešene naložbe, zato je smiselno razmišljati o celovitih prenovah. Modra odločitev je, da najprej odkrijemo pomanjkljivosti na stavbi. Zato izvedemo energetski pregled, pregled nosilne konstrukcije, kapilarnega vlaženja in zatekanje meteornih vod. Na osnovi teh podatkov se izdela projekt energetske prenove, ki vključuje tudi odpravo vlage in protipotresno ojačitev stavbe. Izdelani projekt vključuje vse korake do zaključka optimalne (stroškovno, tehnične in kakovostne) celovite prenove stavbe. 

Nasveti arhitektov in krajinskih arhitektov bodo zainteresiranim še v dodatno pomoč pri odločitvah, saj jim bodo svetovali glede arhitekturnih rešitev in tudi ureditvi okolice večstanovanjske stavbe, pa tudi teras, balkonov, lož.

Prenova večstanovanjske stavbe je zahteven projekt tako iz načrtovalskega, izvedbenega, finančnega in organizacijskega vidika, saj le celovita prenova prinaša želene dolgoročne rezultate in poleg nižjih stroškov obratovanja in boljših bivalnih pogojev tudi viša tržno vrednost nepremičnine in tudi lepši izgled. 

Gradnja večstanovanjskih stavbe v skoraj nič-energijskem standardu

Do obvezne gradnje skoraj nič-energijskih stavb (sNES) nas loči le še dobro leto. To pa ne pomeni le ustrezna toplotna zaščita ovoja stavbe, pravilna vgradnja oken in ustrezen nivo zrakotesnosti, ampak veliko več. Začne se že pri integralnem načrtovanju, vgradnji sodobnih tehnologij in sistemov, manjši rabi primarne energije iz obnovljivih virov in tudi načinu bivanja. 

Pri nas imamo že  nekaj izvedenih projektov v skoraj nič-energijskem standardu, eden izmed njih je "Vzorčna hiša" v soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani.

Vsem zainteresiranim bo na ogled multimedijski prikaz načrtovanja in gradnje skoraj nič-energijske stavbe z orisom vseh ovir in težav v vseh fazah projekta ter način bivanja v takih stavbah.

Predstavitev delujočega modela krožnega gospodarstva v Sloveniji

Predstavljen bo primer o izkušnjah iz uspešne implementacije krožnega gospodarstva v Sloveniji – občina Kočevje. Podrobneje bodo orisane vse faze uvedbe in sicer od zbiranja idej, načrtovanja, raziskav, ozaveščanje lokalnih deležnikov, usklajevanje z lokalnimi odločevalci, izdelava predlogov in rešitev, implementacije v prakso do uspešne uvedbe in delovanja.

Prikazana bo gozdno-lesno predelovalna veriga, na novo postavljeni sušilnici za les, izdelek z dodano vrednostjo, sistem daljinskega ogrevanja na biomaso, lokalna samooskrba, zelena delovna mesta, pokušina kočevskih dobrot. 

Manjše razstave

Na ogled bodo toplotno izolacijski materiali za kletne oz. talne konstrukcije s prikazom protiradonske  zaščite, sistemi in vrste ravnih oz. zelenih streh.

Prikazane bodo tudi izolacije za obodne zidovi oz. sistemi za toplotno zaščito zunanjega ovoja ter izolacija iz celuloze, plod domačega znanja.

Nič manj ne bo zanimiv prikaz gradnje pasivne ali skoraj nič-energijske hiše iz opeko. Prikazana bosta tudi apneni in glineni omet ter izolacija iz penjenega stekla in lesnih plošč, ki se vse pogosteje vgrajujejo v nove hiše.

Obiskovalci si bodo na vzorčnih primerih ogledali sodobno vgradnjo oken oz. vgradnjo skladno z »RAL smernico«, različne sisteme toplotne zaščite ovoja stavbe.

Na ogled bodo tudi sistemi za ogrevanje in prezračevanje – delovanje toplotne črpalke, lokalnega ventilatorja in rekuperatorja.

V sklopu prikaza modela krožnega gospodarstva bodo prikazani polizdelki in izdelki iz lesa, lokalna samooskrba ter pomen trajnostne mobilnosti.

Razstavni prostor bo popestrila jesenska ozelenitev oz. prikaz zunanje ureditve in zasaditve.

Mednarodni projekti

Predstavljen bosta mednarodna projekta MODER in CoNZEBs iz programa H2020 ter projekt LOCAL4GREEN iz programa Interreg MED.

Projekt MODER (www.moderproject.eu) iz programa H2020 razvija celosten pristop k učinkoviti obnovi stavb na nivoju dela mesta. Vizija projekta je razviti stroškovno in energetsko učinkovito ter uporabniku prijazno prenovo stavb kot del celotnega energetskega sistema z orodji, ki bi omogočala sistem načrtovanja s primerjavo različnih variant.

Lokalne politike za zeleno energijo je slogan projekta LOCAL4GREEN iz programa Interreg MED s specifičnim ciljem povečanja izrabe lokalnih obnovljivih virov energije v zasebnem in javnem sektorju s pomočjo ustreznih prilagoditev fiskalne politike na občinski ravni.

Cilj projekta H2020 CoNZEBs (2017-2020) je zniževanje investicijskih stroškov skoraj  nič-energijskih (večstanovanjskih) stavb (sNES). V projektu bomo opredelili cenovno ugodnejše kombinacije tehnologij za sNES, da bi tako lahko premostili stroškovno vrzel med minimalnimi zahtevami v predpisih in želenimi sNES stavbami. Projekt CoNZEBs želi tudi preučiti odnos sedanjih in bodočih uporabnikov do bivanja v skoraj nič-energijskih stavbah ter nasloviti nekatere pogoste stereotipne predstave ljudi glede uporabe novih sNES tehnologij v bivalnem okolju.

Delavnica - Napredna energetska prenova sosesk

V dvorani 1 – Urška bo potekala  delavnica v zvezi s strategijo na področju energetske prenove sosesk, domači zakonodaji ter aktivnostih pri razvoju metodologij in modelov v domačem in mednarodnem prostoru. Delavnica je za udeležence brezplačna, potekala bo v petek, 10. novembra 2017, od 9. do 13. ure. 

Več informacij o delavnici najdete TUKAJ.

 


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.