EKOutrinki - OGREVALNI SISTEMI

EKOutrinki - OGREVALNI SISTEMI

04. januar 2018

Na nacionalni ravni smo se zavezali da bomo do leta 2020 zmanjšali rabo energije za 20 odstotkov. K temu cilju v veliki meri prispevamo posamezniki s premišljeno izbiro vira za ogrevanje in sistema ogrevanja, saj so stavbe velik porabnik energije.

Okoljsko ozaveščen posameznik se ne odloča več le na podlagi najnižje cene, ki ne sme biti edino merilo pri izbiri, temveč tudi na osnovi ostalih trajnostnih vidikov.

Izbira do okolja prijaznejšega energenta je prvi korak k trajnostno naravnani družbi. Je lesna biomasa res najcenejši energent ob upoštevanju vseživljenjskih stroškov?

Izr. prof. dr. Henrik Gjerkeš je še posebej opozoril, da pri zbiri sistema za ogrevanje nista pomembni le investicija za ogrevalni sistem in trenutna cena energenta, saj moramo pri trajnostnih vidikih upoštevati tudi okoljski in socialno družbeni vidik (delovna mesta, dodana vrednost v lokalnem okolju).

V prihodnosti je velik izziv do okolja prijazno ogrevanje večjih skupnosti (četrti – projekt MODER – H2020, soseske, okrožja). Taki sistemi omogočajo integracijo različnih sistemov, akumulacijo toplote za pokrivanje vrhov in tudi inovativne sisteme.

Na poti k trajnostnemu ogrevanju so nam v pomoč različne subvencije, krediti in energetsko pogodbeništvo.

Ogled oddaje je dostopen na tej POVEZAVI

 

Galerija

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.