LOKALNE POLITIKE ZA ZELENO ENERGIJO

LOKALNE POLITIKE ZA ZELENO ENERGIJO

21. junij 2018

LOKALNE POLITIKE ZA ZELENO ENERGIJO – MEDNARODNI PROJEKT LOCAL4GREEN

Sestanek konzorcija mednarodnega projekta LOCAL4GREEN (Lokalne politike za zeleno energijo) iz programa Interreg Mediteran bo potekal v Ljubljani 10. in 11. julija 2018. 

Mednarodni projekt LOCAL4GREEN (2016 – 2019) iz programa Interreg Mediteran je usmerjen v pomoč lokalnim oblastem pri oblikovanju in vzpostavljanju inovativnih lokalnih fiskalnih politik, ki so usmerjene v spodbujanje obnovljivih virov energije (OVE) v javnem in zasebnem sektorju ter gospodinjstvih. V konzorciju iz devetih držav sredozemskega območja Slovenijo zastopa Gradbeni inštitut ZRMK kot projektni partner, pridruženi partnerji pa so Lokalna energetska agencija Gorenjske ter občini Kamnik in Kočevje, ki nastopata hkrati kot pilotni občini; osmerico pilotnih občin dopolnjujejo Grosuplje, Ivančna Gorica, Kranj, Križevci, Lenart in Trebnje.

Lokalne skupnosti so, skupaj z gospodarstvom in nevladnimi organizacijami, motor trajnostnega razvoja. Teoretični potenciali za izdatno rabo OVE in za pripravo zahtevnejših akcijskih načrtov za trajnostno energijo (SEAP) so logična priložnost, a hkrati pogosto tudi kompleksen izziv. Projektni konzorcij je pripravil prilagodljivo (lokalno-specifično) metodologijo za zasnovo, uveljavitev, spremljanje in vrednotenje lokalnih politik za spodbujanje OVE s pomočjo fiskalnih ukrepov. Da bi lahko metodologijo smiselno uporabili na konkretnih – pilotnih - primerih lokalnih skupnosti, je bilo doslej analizirano stanje in potenciali ter opredeljene pristojnosti in zakonodajne omejitve pri možnih ukrepih fiskalne politike za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije na občinski ravni v Sloveniji. Rezultati analize s komentarji so trenutno v pripravi za objavo. V nadaljevanju bodo oblikovani specifični nabori ukrepov za prilagoditev in modernizacijo lokalnih fiskalnih politik za večjo rabo OVE in spremljani njihovi učinki. Skladnost s strategijo razvoja, racionalna primernost in posamezne potencialne koristi bodo preverjani v sodelovanju s predstavniki lokalnih oblasti in drugimi ključnimi deležniki.

 

Več informacij: miha.tomsic@gi-zrmk.si in henrik.gjerkes@gi-zrmk.si ali na spletni strani L4G ali na FB strani.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.