STROKOVNI POSVET

STROKOVNI POSVET

15. april 2019

NAPOVEDNIK

Strokovnega posveta

Večstanovanjske skoraj nič-energijske stavbe po letu 2020

Smo v prehodnem času, pred polno uveljavitvijo zahtev za skoraj nič-energijske stavbe po letu 2020.

Poiščimo gospodarne rešitve za bivanje v visoko energetsko učinkovitih stavbah.

Programi in ukrepi Stanovanjskega sklada RS za povečanje in izboljšanje javnega najemnega fonda

četrtek, 9. maj 2019, med 9.00 in 16.00 uro

v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons na Poti na Brdo 4 v Ljubljani

 Zadnja leta štejemo kot prehodno obdobje, ko so se po Evropi in tudi pri nas gradile zgodnje skoraj nič-energijske stavbe (sNES), tudi večstanovanjske. Investitorji, projektanti, nadzorniki, izvajalci ter končni uporabniki so pridobili prve izkušnje.

Za sNES velja, da so praviloma nekoliko dražje od običajnih z vidika vseživljenjskih stroškov in višine začetne naložbe. A temu botrujejo različni vzroki. Večina stanovalcev v sNES je s svojo odločitvijo glede bivanja v visoko učinkovitih stavbah zadovoljna, a nekatere dileme na strani uporabnikov ostajajo in terjajo jasne strokovne odgovore.

Gradbeni inštitut ZRMK in Stanovanjski sklad RS sta zadnji dve leti sodelovala v projektu CoNZEBs iz programa Obzorje 2020, kjer z eminentnimi raziskovalci ter stanovanjskimi skladi iz Nemčije, Danske in Italije presojajo primernost cenejših zasnov gradnje večstanovanjskih sNES ob nespremenjeni visoki kakovosti bivalnega ugodja in okoljskih lastnosti stavb.

Iskanje novih vzorcev graditve in bivanja v sodobnih, visoko energijsko učinkovitih in okolju prijaznih večstanovanjskih stavbah, ob sočasnem obvladovanju vseživljenjskih stroškov stavbe je posebej pomemben izziv nacionalne stanovanjske politike. Po daljšem obdobju država znova ustvarja najemni večstanovanjski fond, s katerim bodo skladi lahko dolgoročno učinkovito gospodarili.

Vsebina posveta je razdeljena v tri sekcije.

1. Na prvi sekciji bomo govorili o izkušnjah z novimi sNES, o možnostih za zniževanje vseživljenjskih stroškov in optimiranju naložbe ter primerjali sprejemljive tehnične rešitve za sNES pri nas in v tujini.

2. Na drugi sekciji bomo govorili o sNES prenovi večstanovanjskih stavb in izzive pospremili s pilotnim primerom iz projekta HAPPEN iz programa Obzorje 2020, v katerem je kot lastnik sodeloval tudi Stanovanjski sklad RS.

3. Na tretji sekciji bo Stanovanjski sklad RS predstavil svoje aktualne programe in pozive na področju povečanja in izboljšanja javnega najemnega fonda, v katerih lahko potencialni upravičenci (občine, javni skladi, javni zavodi in drugi) najdejo nove poslovne priložnosti in vire za sofinanciranje svojih projektov za mlade, družine in starejše. Sklad bo predstavil v letu 2019 spremenjene in upravičencem še bolj dostopne ukrepe:

  • Program sofinanciranja javnih najemnih stanovanj v letih 2016 do 2020,
  • Program sofinanciranja stanovanjskih enot za starejše v letih 2017 do 2020 in
  • Javni poziv za nakup stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanj.

S strokovnim posvetom želimo povezati akterje večstanovanjske gradnje, zato so še posebej vabljeni vsi deležniki na stanovanjskem in energetskem področju, na področju prostora in graditve ter upravljanja s stavbami:

-          investitorji oz. stanovanjski skladi,

-          odločevalci,

-          stroka,

-          ostala zainteresirana javnost.

Strokovni posvet organizirata Stanovanjski sklad RS in Gradbeni inštitut ZRMK v sklopu projekta CoNZEBs iz programa Obzorje 2020.

Udeležba na dogodku je brezplačna, na posvetu bo dovolj časa tudi za izmenjavo mnenj in stališč. Kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije dogodka prijavite preko e-poštnega naslova tajnistvo@ssrs.si.

 Vabilo s programom najdete na TEJ POVEZAVI.

Vljudno vabljeni.    

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.