PODELJENA OKOLJSKA CERTIFIKATA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

PODELJENA OKOLJSKA CERTIFIKATA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

04. marec 2020

PODELJENA OKOLJSKA CERTIFIKATA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

Na slavnostni otvoritvi sejma DOM sta bila podeljena okoljska certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu, priznanje za najboljše dosežke s področja graditeljstva v Sloveniji.
Priznanji sta prejela "Sodobna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva "MIK" z integriranim prezračevalnim sistemom MIKrovent pri novogradnjah in prenovah" in Toplotna črpalka ADAPT.

Priznanji sta podelila predsednik Upravnega odbora ZKG, dr. Bogdan Topič, in generalna direktorica GZS, mag. Sonja Šmuc.

 NACIONALNI OKOLJSKI CERTIFIKAT ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU – INŠTRUMENT ZAGOTAVLJANJA KAKOVOSTI

Med pomemben inštrument zagotavljanja kakovosti spadajo okoljske certifikacijske sheme, ki imajo v t.i. razvitem svetu že dolgo tradicijo, predvsem pa je to sinonim za višjo kakovost, zanesljivost, trajnost, okoljsko prijaznost ter varnost za potrošnike in investitorje. Zaradi tega v tujini pri javnih in drugih razpisih ni edino merilo najnižja cena, ampak je eno izmed meril tudi pridobljen okoljski certifikat.

Nacionalna certifikacijska shema za graditeljstvo

Pri nas so že leta 1996 pristojna ministrstva in stanovska zbornica razvoj in implementacijo nacionalne certifikacijske sheme na področju graditeljstva zaupale Gradbenemu inštitutu ZRMK, inštituciji z največ znanja in izkušnjami.
Še istega leta sta bila razvita sistem in metodologija nacionalne certifikacijske sheme Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko ZKG ter prva pilotna merila za primerjalno vrednotenje / ocenjevanje gradbenega proizvoda - energijsko učinkovito okno.
Posebej velja izpostaviti, da so bili že pred 24 leti v shemo ZKG vgrajeni vidiki trajnostne gradnje (okoljski, družbeni in ekonomski), kar je v tistem času predstavljalo novost v slovenskem prostoru.
Na podlagi zastavljenih nacionalnih ciljev in vidikov trajnostne gradnje je v certifikacijski shemi ZKG zasnovanih šest osnovnih elementov oz. sklopov, s pomočjo katerih se primerjalno vrednoti celovito kakovost. Ta posebnost predstavlja edinstven certifikacijski znak v svetovnem merilu, saj vgrajeni elementi oz. sklopi omogočajo razvoj in pripravo podrobnih meril in tudi postopek primerjalnega vrednotenja oz. ocenjevanja za vse aplikativne predmete v okviru sheme ZKG na enoten in celovit način.
Slovenija je ena izmed prvih držav, kjer so merila v okviru nacionalnega okoljskega certifikata ZKG nadgrajena tako, da se primerjalno vrednoti / ocenjuje lahko tudi tehnologije in naprave.
Prva tri priznanja ZKG so bila na podlagi priprave podrobnih meril in izvedbe prvega pilotnega ocenjevanja podeljena že leta 1997. Priznanje ZKG je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za najboljšimi zaostajajo za največ 10 odstotkov, zato je bilo v 24 letih podeljenih le 180 priznanj. V ocenjevalnih komisijah pa je sodelovalo več kot 60 neodvisnih strokovnjakov.

Dobitnika okoljskega certifikata ZKG

Med podjetja, ki skrbijo za ustrezen strokovni kader ter vlagajo v razvoj in sledijo razvoju stroke, spadata tudi podjetji MIK, dobitnik okoljskega priznanja ZKG za »Sodobno vgradnjo stavbnega pohištva »MIK« s prezračevalnim sistemom MIKrovent« ter podjetje Kronoterm za razvojno tehnološki dosežek, to je razvoj, implementacija in trženje »Toplotne črpalke Adapt«.

Sodobna vgradnja stavbnega pohištva »MIK« s prezračevalnim sistemom MIKrovent pri novogradnjah in prenovah, prijavitelja MIK, d.o.o.

Podjetje MIK iz Vojnika je pridobilo okoljsko priznanje Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG) za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva »MIK« z integriranim prezračevalnim sistemom MIKrovent pri novogradnjah in prenovah. Vgrajujejo okna, balkonska in vhodna vrata iz različnih materialov, kot so les, PVC, aluminij in kombinacije naštetih materialov.
Poleg stavbnih elementov in lokalnega prezračevalnega sistema vgrajujejo še senčila (rolete, polkna, žaluzije), komarnike, zunanje in notranje police, za katere imajo ustrezna dokazila o kakovosti.
Stavbne elemente vgrajujejo na sodoben način, to je skladno z veljavnimi predpisi in zadnjim stanjem tehnike (smernica RAL in meril v okviru certifikacijske sheme ZKG). Prednost take vgradnje je poleg ustrezne mehanske pritrditve in drugih zahtev, ki izhajajo iz meril ZKG, tudi odpravljanje toplotnih in zvočnih mostov in reševanje drugih detajlov s področja gradbene fizike.
Pohvalna je integracija lokalnega prezračevalnega sistema MIKrovent, ki je plod lastnega razvoja, v okenski ali vratni sestav, ki predstavlja zelo domiselno in ustrezno rešitev predvsem za stanovanjske stavbe (hiše in stanovanja). S tem se zadosti tudi zahtevam po večji energetski učinkovitosti, predpisom s področja prezračevanja, izboljšajo se bivalni in delovni pogoje v prostorih, kar ima vpliv predvsem na zdravje in počutje uporabnikov.
Pri sodobni vgradnji stavbnih elementov »MIK« s prezračevalnim sistemom MIKrovent uporabljajo preverjene materiale in orodja ter upoštevajo sodobna pravila stroke. Pri izbiri rešitev sodelujejo s projektantom in dobavitelji uporabljenih materialov.
Priprava delovnega procesa in obvladovanje vgradnje poteka v skladu s standardi ISO 9001, 14001 in EFQM. Vsi proizvodi in uporabljeni materiali imajo ustrezna poročila o preskušanju in certifikate. O poteku del vodijo zapisnik, prevzem izvedenih del pa se opravi po temeljitem lastnem pregledu in pregledu predstavnika naročnika. Podjetje skrbi za dodatno izobraževanje monterjev in njihovo seznanjanje z novostmi pri izdelkih, materialih in načinih vgradnje.
Kupcem so za pomoč in informacijo na voljo prospekti s tehničnimi podatki, navodila za vgradnjo in vzdrževanje, dodatno pa jim zagotavljajo tudi servis in vzdrževanje stavbnih elementov » MIK« in prezračevalnega sistema MIKrovent.

Toplotna črpalka Adapt, prijavitelja Kronoterm d.o.o.

Podjetje Kronoterm je pridobilo priznanje ZKG za toplotno črpalko Adapt tipa zrak – voda, ki je produkt lastnega razvoja. Podjetje ima registrirano lastno razvojno skupino pri ARRS in lasten akreditiran laboratorij. Razvojno tehnološki dosežek je plod skoraj treh desetletj dela, predvsem pa znanja in razvojno usmerjenega vodstva.
Najnovejšo invertersko toplotno črpalko Adapt, ki je na voljo v treh variantah nazivne moči in je sestavljena iz zunanje in notranje enote, so v Kronotermu razvili za relativno novo hladivo R452b, ki ima skoraj 20x nižji toplogredni potencial, kot druga uveljavljena hladiva za toplotne črpalke. Poleg okoljske prijaznosti so bili ključni cilji, ki so jih želeli doseči z novim produktom, povečanje energetske učinkovitosti in s tem povečanje deleža obnovljivih virov energije pri delovanju, posebno pozornost so namenili integraciji z okoljem s sodobnim designom in nizkim nivojem hrupa, in naprednemu upravljanju, ki temelji na adaptivnem algoritmu. Rezultat je toplotna črpalka za ogrevanje in hlajenje stanovanjskih stavb s po podatkih nemškega zveznega urada za gospodarstvo in nadzor izvoza BAFA najvišjim sezonskim COP 5,2, kar je izreden razvojno-tehnično-tehnološki dosežek. Zato ni presenečenje, da dosega odlične prodajne rezultate v Sloveniji in Evropi.
Toplotno črpalko Adapt zaokrožuje skladnost vsemi predpisi, sodobni proizvodni proces, dobro razvita servisna mreža doma in v Evropi, ki temelji na vzdrževanju brez plamena, Kronoakademija za ustrezno usposobljenost strokovne podpore, skrb za zaposlene in štipendiranje kadrovskega podmladka, družbena odgovornost in skrb za lastno blagovno znamko, kar vodilni negujejo kot enega od ključnih pogojev za prepoznavnost odličnosti in inovativnosti podjetja Kronoterm.

 

Galerija

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.