PRENOVA STAVB ZA ZDRAVO BIVALNO OKOLJE

PRENOVA STAVB ZA ZDRAVO BIVALNO OKOLJE

08. oktober 2021

PRENOVA STAVB ZA ZDRAVO BIVALNO OKOLJE

GI ZRMK bo na sejmu Narava-zdravje, ki bo tokrat potekal od 20. do 23. oktobra 2021 med 9. in 19. uro izvajal neodvisne in brezplačne aktivnosti, povezane s prenovo stavb, za obiskovalce in tudi za stroko.

Rdeča nit tokratnega obsejemskega strokovnega programa je v celoti namenjen prenovi stavb ob upoštevanju zdravja uporabnikov oz. zdravega bivalnega in delovnega okolja, saj v stavbah oz. zaprtih prostorih prebijemo večino svojega časa, in zmanjšanju okoljskega odtisa.

astavljeni cilji so dosegljivi in odvisni od pristopa, organizacije in strokovnih odločitev v vseh procesih prenove ob upoštevanju vidikov trajnostne gradnje – okoljski, družbeni in finančni. Prenova stavb pa bo orisana tudi v luči sodobnih in inovativnih pristopov, ki pripomorejo k bolj zdravemu okolju ter blaženju podnebnih sprememb in hitrejšemu razogljičenje stavbnega fonda do leta 2050 s ciljem pospešiti celovito energetsko prenovo ob sočasnem upoštevanju tudi drugih vidikov.
Strokovni in laični javnosti bodo na voljo nasveti, predstavitve, manjša razstava in dva dogodka v okviru živega laboratorija s prikazom primerov dobre prakse ter potekom postopka izpeljave oz. izvedbe uspešne prenove stavbe, t.j. od zbiranja idej in informacij, priprave projektne naloge s finančno konstrukcijo, načrtovanja oz. izdelave projektov, izvedbe z zagotavljanjem kakovosti, načinov financiranja naložbe, organizacijskih in izvedbenih procesov v vseh fazah do bivalnih in delovnih pogojev po prenovi in dvigu kakovosti grajenega okolja.

Aktivnosti so za vse obiskovalce in udeležence dogodkov brezplačne, ker potekajo pod okriljem projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (www.care4climate.si), ki ga vodi Ministrstvo za okolje in prostor.

Na dogodke vljudno vabljeni upravniki večstanovanjskih stavb in upravitelji ostalih stavb, projektanti, nadzorniki, tehnologi, razvojniki/razvijalci, izvajalci, energetski menedžerji, energetski svetovalci, proizvajalci in ponudniki proizvodov, materialov in tehnologij, javni in zasebni investitorji, javni in zasebni skladi, finančne ustanove, lastniki/uporabniki stavb, javni in zasebni skladi, finančne ustanove in ostali zainteresirani.

Uspešnost prenove stavbe je namreč v veliki meri odvisna od usposobljenosti strokovnjakov in tudi naročnikov ali njihovih zastopnikov. V projektu LIFE IP CARE4CLIMATE je zato posebna pozornost namenjena večji prepoznavnosti usposobljenosti strokovnjakov in vplivu tega dejavnika na trgu. Strokovnjaki so ključni deležniki in spodbujevalci celovitih energetskih prenov stavb. Zato je njihova dobra usposobljenost, kompetence ter dodatna znanja in veščine temelj za zaupanje občanov in investitorjev oz. naročnikov.

Program dogodkov

Vse dni sejma bo potekal obsejemski strokovni program med 9. in 19. uro v dvorani Kocka (A2) na razstavno svetovalnem prostoru GI ZRMK št. 17. Na manjši razstavi bodo na ogled primeri dobre prakse prenove stavb, potekale bodo krajše samodejne predstavitve in individualna svetovanja za obiskovalce sejma.

Strokovni javnosti pa sta namenjena dva dogodka v okviru živega laboratorija na odru v dvorani Kocka v sredo, 20. oktobra, med 13.30 in 15. uro in v petek, 22. oktobra, med 11.30 in 13. uro.
Več na programu oz. urniku dogodkov 

Spremljevalna dogodka usposabljanja v okviru živega laboratorija na odru v dvorani Kocka

1. dogodek – USPEŠNA PRENOVA VEČSTANOVANJSKIH STAVB, sreda, 20. oktober 21, med 13.30 in 15.0 uro

Živi laboratorij o prenovi večstanovanjskih stavb bo potekal v živo (pogoj za udeležbo je PCT) na odru v dvorani Kocka in v e-obliki preko Zooma v sredo 20. oktobra 21, med 13.30 in 15.00 uro. Namen dogodka je predstavitev primerov uspešne prenove večstanovanjske stavbe s ključnimi vidiki, ki vplivajo na kakovost prenove in zadovoljstvo vseh vpletenih, ter izmenjavi izkušenj, znanj, mnenj, priložnosti in ovir/preprek, s katerimi se srečujejo predvsem upravniki pri svojem delu.

Prenova stavbe z več lastniki in s tem povezanimi različnimi pogledi in interesi glede načrtovanja in izvedbe ukrepov pri prenovi stavbe so poseben izziv za upravnika, saj ima vsaka stavba svoje zakonitosti, zahteve in omejitve. Hkrati pa je to svojevrsten izziv tudi za lastnike stanovanj/uporabnike, ki se s prenovo običajno srečajo le enkrat v življenju. Pričakovanja in želje obojih so običajno zelo različna, merila glede poteka prenove niso pri dveh stavbah ista, finančna sredstva pa so omejena.

Kakovost načrtovanja in izvedbe prenove je v veliki meri odvisna od upravnika, njegovih organizacijskih ukrepov, dobre usposobljenosti ter uspešnega soočanja s preprekami/ovirami, izzivi in priložnostmi, ki jih ponuja prenova.
Posebej bo izpostavljen pomen izbire uresničljivih in izvedljivih ukrepov prenove s tehničnimi in drugimi rešitvami in možnimi viri financiranja, katerih pomanjkanja je največja prepreka. Spomnili vas bomo tudi na nepovratne spodbude, kredite in predstavili aktualna nova pilotna projekta Eko sklada, razvita v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.

Po krajših predstavitvah po potekala razprava z upravniki in uporabniki večstanovanjskih stavb z izmenjavo znanj, izkušenj in mnenj, kjer bo posebej izpostavljeno:
- kaj mora narediti upravnik, da je prenova stavbe uspešno speljana,
- kje so pasti in priložnosti pri pripravi prenove,
- kakšne so izkušnje upravnikov z že izvedenimi prenovami ter
- katera znanja in veščine pri spodbujanju in spremljanju izvedbe prenove še vedno pogrešajo.

Povabilo je namenjeno udeležencem usposabljanj v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, še posebej upravnikom večstanovanjskih stavb, pa tudi projektantom, nadzornikom, upraviteljem, energetskim menedžerjem, energetskim svetovalcem, skladom, finančnim ustanovam, proizvajalcem in ponudnikom proizvodov, materialov in tehnologij ter investitorjem, lastnikom/uporabnikom oz. stanovalcem in ostalim zainteresiranim, ki bodo imeli možnost aktivnega sodelovanja.

Udeležba na dogodku je brezplačna. Kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije in izvedbe dogodka (v živo – največ 30 oseb - in preko Zooma) predhodno prijavite preko spletne prijave (s kurzorjem se premikate po strani do dogodka z naslovom »Uspešna prenova večstanovanjskih stavb« in zeleno obarvano polje z napisom »PRIJAVITE SE) najkasneje do torka, 19. oktobra 2021, do 17. ure. V primeru težav s prijavo, prosimo, da nam pišete preko e-pošte info@trajnostnagradnja.si.


2. dogodek - USPEŠNA PRENOVA STAVB, petek, 20. oktober 21, med 11.30 in 13.0 uro

Drugi dogodek v okviru živega laboratorija je namenjen na splošno prenovi stavb, bodisi so to eno- ali dvo stanovanjske, večstanovanjske, poslovne, javne in druge stavbe in se osredotoča na izdelavo kakovostnih in inovativnih projektnih rešitev, ki lahko pospešijo celovite energetske prenove stavb.

Namen dogodka je predstavitev primerov uspešne prenove stavb z vidika načrtovanja oz. projektiranja. Namen dogodka je izmenjava izkušenj, znanj, mnenj, priložnosti in ovir/preprek, s katerimi se srečujejo predvsem projektanti pri svojem delu.
Uspešnost prenove stavb namreč temelji tudi na izbiri projektanta, ki je vezni člen med investitorjem, upravnikom/upravljalcem in izvajalcem, njegovem razumevanju potreb, želja in finančne zmožnosti investitorja ter okoljskih in družbenih izzivov, povezanih z blaženjem podnebnih sprememb, kar botruje izbiri ukrepov in rešitev ob upoštevanju pravil stroke. Ključno je, da se v stavbi po prenovi izboljša tudi bivalno in delovno okolje in dvigne kakovost grajenega okolja z upoštevanjem zadovoljstva in zdravja uporabnikov.

Rdeča nit krajših predstavitev bodo inovativne in napredne rešitve, ki lahko služijo kot zgled oz. predstavljajo dobro prakso pri prenovah stavb. Omenjene bodo tudi prostorske, tehnične, kulturnovarstvene, finančne in druge omejitve, ki vplivajo na izbiro ukrepov z rešitvami, rabo energije, stroške upravljanja in vzdrževanja, zadovoljstvo in počutje uporabnikov in končni izgled. Dotaknili se bomo nepovratnih spodbud in kreditov in predstavili aktualna nova pilotna projekta Eko sklada, razvita v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.

Po krajših predstavitvah po potekala razprava z udeleženci z izmenjavo znanj, izkušenj in mnenj, kjer bo tekla razprava o:
- pomenu in vlogi projektantov pri prenovi stavb,
- izzivih, priložnostih in preprekah/ovirah s katerimi se srečujejo pri prenovah,
- zakonodajnih in administrativnih ovirah pri prenovah,
- izkušnjah z že izvedenimi prenovami ter
- znanjih in veščinah, ki jih pri svojem delu pogrešajo.

Povabilo je namenjeno udeležencem usposabljanj v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, še posebej projektantom, pa tudi nadzornikom, upravnikom in upraviteljem stavb, energetskim menedžerjem, energetskim svetovalcem, skladom, finančnim ustanovam, proizvajalcem in ponudniki proizvodov, materialov in tehnologij ter investitorjem, lastnikom/uporabnikom stavb in ostalim zainteresiranim, ki bodo imeli možnost aktivnega sodelovanja na dogodku.

Udeležba na dogodku je brezplačna. Kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije in izvedbe dogodka (v živo – največ 30 oseb - in preko Zooma) predhodno prijavite preko spletne prijave (s kurzorjem se premikate po strani do dogodka z naslovom »Uspešna prenova stavb« (drugi po vrsti) in zeleno obarvano polje z napisom »PRIJAVITE SE) najkasneje do četrtka, 21. oktobra 2021, do 17. ure. V primeru težav s prijavo, prosimo, da nam pišete preko e-pošte info@trajnostnagradnja.si.


Vljudno vabljeni.


 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.