Kazalniki 1.1, 4.2 in 5.1 – Energija, toplotno ugodje & pregrevanje

Kazalniki 1.1, 4.2 in 5.1 –  Energija, toplotno ugodje & pregrevanje

02. junij 2022

POVABILO NA DELAVNICO

Kazalniki 1.1, 4.2 in 5.1 – Energija, toplotno ugodje & pregrevanje

Delavnica bo potekala preko ZOOM-a v petek, 10. junija 2022, med 9:30 in 13:00 uro.

ZOOM povezava bo poslana prijavljenim (PRIJAVA) in objavljena na spletni platformi kazalnikitrajnostnegradnje.si.

Delavnica je namenjena srečanju s strokovnjaki na področju energetskega modeliranja stavb in posvetovanju z deležniki o uporabi SLO kazalnikov trajnostne gradnje po EU okviru Level(s) v praksi.Več informacij najdete v priloženem vabilu s PROGRAMOM.

Na strokovno delavnico, ki je za udeležence brezplačna, se lahko prijavite najkasneje dan pred dogodkom (do 9. junija 2022) preko spletne prijavnice TUKAJ

Gledano na celoten življenjski cikel je s stavbami povezana tretjina vse rabe energije. Pri starejših stavbah tu močno prevladuje raba (operativne) energije iz faze obratovanja stavb, medtem ko se pri sodobnih energijsko visoko učinkovitih stavbah razmerje med operativno energijo in energijo povezano s proizvodnjo materialov in gradnjo stavb že izenačuje. Seveda je to rezultat boljše energijske zasnove stavb, energijsko učinkovitega ovoja in vrste drugih, t.i. pasivnih ukrepov na stavbi, ki prispevajo k zmanjševanju potreb po energiji v zimskem in poletnem obdobju. Le če najprej zagotovimo visoko energijsko učinkovitost stavbe, lahko potrebe po energiji pokrivamo pretežno z obnovljivimi viri. Veliko vlogo pri naprednih energijsko učinkovitih stavbah igrajo časovno spremenljivi pojavi, tako glede klimatskih razmer, dinamike uporabe stavbe kot še posebej glede oskrbe stavb z (obnovljivo) energijo. Da te načrtovalske izzive obvladujemo, pri naprednih stavbah prehajamo s stacionarne mesečne metode izračuna na nestacionarno energijsko modeliranje stavbe, ki omogoča tudi analizo toplotnega ugodja v prostorih.Toplotno ugodje v stavbi je za uporabnika bivalnih in delovnih prostorov zelo pomembno, saj je predpogoj za kakovostno in zdravo bivanje in delo.

Delavnica je namenjena tudi posvetovanju z deležniki o uporabi slovenskih kTG, razvitih po EU okviru Level(s), v praksi. V zadnjih letih močno izpostavljen pomen krožnega gospodarstva in spodbujanje trajnostne gradnje in prenove predstavlja spodbudno okolje za prenos metrike trajnostne gradnje v konkretne projekte. 

Pooblaščeni in nadzorni inženirji IZS za udeležbo na delavnici pridobijo 1 kreditno točko iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

Vloga za dodelitev kreditnih točk je bila poslana tudi na ZAPS.

Delavnica poteka v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/00007) v koordinaciji Ministrstva za okolje in prostor, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, Sklada za podnebne spremembe in partnerjev v projektu – www.care4climate.si.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.