Znak kakovosti v graditeljstvu za okoljsko primernejša okna in vrata

Znak kakovosti v graditeljstvu  za okoljsko primernejša okna in vrata

29. september 2022

VABILO na delavnico

Znak kakovosti v graditeljstvu za okoljsko primernejša okna in vrata

Vabljeni na delavnico v četrtek, 6. oktobra 2022, med 10.30 in 12.00 uro, ki bo potekala v živo v dvorani FORUM na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani na Dunajski cesti 18 in v e-obliki oz. preko ZOOM-a in bo naslavljala elemente in merila za razvoj nadgradnje okoljsko primernejših oken in vrat v okviru certifikacijske sheme Znak kakovosti v graditeljstvu.

Dogodek bo potekal v živo z možnostjo spremljanja v e-obliki preko Zoom povezave, ki bo udeležencem posredovana dan pred dogodkom.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije in izvedbe dogodka predhodno prijavite najkasneje do srede, 5. oktobra 2022, preko spletne prijave TUKAJ.

Dogodek poteka po okriljem integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, akcija C4.1, v koordinaciji Ministrstva za okolje in prostor v sodelovanju se s 14 partnerji.

Na dogodek vljudno vabljeni proizvajalci stavbnega pohištva, javni in zasebni investitorji in finančne ustanove, še posebej Eko sklad, projektanti in drugi deležniki, ki ste sodelovali pri uspešnih izvedbah prenove stavb oziroma tovrstne projekte načrtujete.

Okna in vrata sodijo med zunanji ovoj stavbe in so eden izmed ključnih elementov na poti v podnebno nevtralno družbo. Pri tem niso pomembne le njihove energijske in druge lastnosti, temveč tudi čim manjši ogljični odtis, kar je tudi eden izmed korakov na poti do čim hitrejšega razogljičenja stavbnega fonda, kot to predvidevajo zaveze ter strateški in drugi dokumenti na ravni EU in tudi pri nas.

Stavbno pohištvo ima namreč dolgo življenjsko dobo, proizvodi pa se lahko glede na njihove funkcionalno-tehnične lastnosti, energijske kazalnike, ogljični odtis in primernost na krožni življenjski cikel (delež recikliranih surovin, ponovno uporabo, reciklabilnost) med seboj lahko precej razlikujejo. Zato je vzpostavitev te nove kategorije Znaka kakovosti v graditeljstvu oz. na kratko ZKG še kako aktualna in ključna pri izbiri in nakupu oken in vrat. Nadgradnja razvoja novih kategorij se izvaja v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (www.care4climate.si) z namenom čim hitrejšega razogljičenja stavbnega fonda s poudarkom na zagotavljanju višje kakovosti.

Pri tem je ključen razvoj priprave transparentnih elementov kakovosti z merili za primerjalno vrednotenje oz. ocenjevanje in tudi samoocenjevanje ter vključitev pridobljenega certifikata ZKG za okoljsko prijaznejša okna in vrata v javne razpise, npr. Zeleno javno naročanje, in druge razpise, pogojev za pridobitev finančnih sredstev in nepovratnih finančnih spodbud, npr. Eko sklada, in tudi za potrebe okoljskih dajatev in zavarovanje nepremičnine.
Kako daleč so na tem področju slovenski proizvajalci in dobavitelji stavbnega pohištva oz. oken in vrat? Ali razpolagajo z vpogledom v okoljske lastnosti njihovega proizvoda? Kako poteka po njihovem mnenju dokazovanje in trženje tovrstnih proizvodov doma in v tujini? So pripravljeni

Orisali bomo pomen pridobitve okoljskih lastnosti proizvodov v luči podnebnih sprememb, prednostih za investitorja, uporabnika, ponudnika oz. proizvajalca in pomenu priprave elementov kakovosti s podrobnimi merili za vrednotenje oz. ocenjevanje oken in vrat z upoštevanjem okoljskih vidikov trajnostne gradnje v okviru certifikacijske sheme ZKG, več na spletni strani www.trajnostnagradnja.si/zkg/, in upoštevanju certifikata ZKG v javnih in drugih razpisih.

Program dogodka:

Organizator si pridružuje pravico do manjših sprememb programa.

Vljudno vabljeni.

 

Vljudno vabljeni

 
 
 

Koledar novic

 
december 2022
P T S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.