Vidiki in merila za načrtovanje trajnostne prenove stavb - ZKG

Vidiki in merila za načrtovanje trajnostne prenove stavb - ZKG

01. oktober 2022

VABILO na delavnico

Vidiki in merila za načrtovanje trajnostne prenove stavb - ZKG

Delavnica bo potekala hibridno, v živo in v e-obliki oz. preko ZOOM-a v petek, 7. oktobra 2022, med 10.30 in 12.15 v dvorani FORUM na Gospodarskem razstavišču na Dunajski 18 v Ljubljani v okviru sejma Ambient-Dom plus. Še posebej vabljeni projektanti in investitorji, pa tudi izvajalci in drugi deležniki, vpeti v proces gradnje in prenove stavb.

Dogodek bo možno spremljati tudi v e-obliki oz. preko ZOOM-a, ki bo udeležencem posredovana dan pred dogodkom.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije in izvedbe dogodka predhodno prijavite najkasneje do četrtka, 6. oktobra 2022, preko spletne prijave TUKAJ.

Kakovosten in skrbno začrtan proces načrtovanja prenove je ključen za uspešno izvedbo naložbe, rabe stavbe, upravljanja in kakovosti bivanja. Pri tem je treba zasledovati vidike trajnostne gradnje ob upoštevanju elementov in meril kakovosti. Poleg prihrankov energije, čim manjšega ogljičnega odtisa in upoštevanja še drugih bistvenih lastnosti, npr. izboljšanje potresne in požarne odpornosti, odprava funkcionalnih ovir, zasaditev oz. ozelenitev okolice stavbe ali same stavbe in drugih parametrov, je trebb anujno upoštevati prenove razogljičenja stavbnega fonda, kot to predvidevajo zaveze ter strateški in drugi dokumenti na ravni EU in tudi pri nas.

Stavbno pohištvo ima namreč dolgo življenjsko dobo, proizvodi pa se lahko glede na njihove funkcionalno-tehnične lastnosti, energijske kazalnike, ogljični odtis in primernost na krožni življenjski cikel (delež recikliranih surovin, ponovno uporabo, reciklabilnost) med seboj lahko precej razlikujejo. Zato je vzpostavitev te nove kategorije Znaka kakovosti v graditeljstvu oz. na kratko ZKG še kako aktualna in ključna pri izbiri in nakupu oken in vrat. Nadgradnja razvoja novih kategorij se izvaja v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE z namenom čim hitrejšega razogljičenja stavbnega fonda s poudarkom na zagotavljanju višje kakovosti.

Pri tem je ključen razvoj priprave transparentnih elementov kakovosti z merili za primerjalno vrednotenje oz. ocenjevanje in tudi samoocenjevanje ter vključitev pridobljenega certifikata ZKG za okoljsko prijaznejša okna in vrata v javne razpise, npr. Zeleno javno naročanje, in druge razpise, pogojev za pridobitev finančnih sredstev in nepovratnih finančnih spodbud, npr. Eko sklada, in tudi za potrebe okoljskih dajatev in zavarovanje nepremičnine.

Kako daleč so na tem področju slovenski proizvajalci in dobavitelji stavbnega pohištva oz. oken in vrat? Ali razpolagajo z vpogledom v okoljske lastnosti njihovega proizvoda? Kako poteka po njihovem mnenju dokazovanje in trženje tovrstnih proizvodov doma in v tujini? So na to pripravljeni?

Orisali bomo pomen pridobitve okoljskih lastnosti proizvodov v luči podnebnih sprememb, prednostih za investitorja, uporabnika, ponudnika oz. proizvajalca in pomenu priprave elementov kakovosti s podrobnimi merili za vrednotenje oz. ocenjevanje oken in vrat z upoštevanjem okoljskih vidikov trajnostne gradnje v okviru certifikacijske sheme ZKG, več na spletni strani www.trajnostnagradnja.si/zkg/, in upoštevanju certifikata ZKG v javnih in drugih razpisih.

Program dogodka:

Vljudno vabljeni.

 
 
 

Koledar novic

 
december 2022
P T S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.