Kaj moramo pri nas spremeniti, da bi spodbudili trajnostno gradnjo?

Kaj moramo pri nas spremeniti,  da bi spodbudili trajnostno gradnjo?

22. februar 2024

OKROGLA MIZA

Kaj moramo pri nas spremeniti, da bi spodbudili trajnostno gradnjo?

Kazalniki trajnostne gradnje po Level(s) in pilotni projekti

Dogodek bo potekal v četrtek, 7. marca 2024, 10:15-12:30, v dvorani Forum,v okviru sejma DOM 2024 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in je za vse udeležence brezplačen.

Zaradi organizacije in izvedbe dogodka je zahtevana predhodna prijava preko spletnega obrazca.

Gradnja ogljično nevtralnih stavb, premislek o krožnosti pri graditvi, o ponovni uporabi in recikliranju gradiv, odpornost stavb na podnebne spremembe ob gospodarnosti izbranih rešitev in zagotavljanju kakovosti v procesu graditve predstavljajo temelj za zeleni prehod na področju grajenega okolja.

Vendar teoretično znana trajnostna načela, merila zanje in ustrezne tehnične rešitve le s težavo najdejo pot do investitorjev, v projektne naloge in v javna naročila na področju gradenj.

• Ali trajnostno gradnjo pri nas sploh želimo?
• Ali graditi trajnostno pomeni »nadstandard«?
• Kje so glavne ovire za počasen napredek pri uvajanju trajnostne gradnje?
• Kako ustvariti prijaznejše okolje za trajnostno gradnjo?
• Kakšna je vloga pilotnih projektov in primerov dobre prakse?

Na okrogli mizi želimo osvetliti trenutno stanje na področju graditve trajnostnih stavb, evidentirati ovire in razpravljati o spodbudnejšem okolju za trajnostno gradnjo pri nas. Z udeleženci bomo spregovorili tudi o vlogi pilotnih projektov trajnostne gradnje, o širitvi primerov dobrih praks na tem področju kot tudi o morebitnih potrebnih spodbudah in zakonodajni podpori.

Evropa je v letu 2021 za poenotenje razpršenih pristopov pripravila evropski okvir Level(s) za vrednotenje trajnostne gradnje, ki postaja osrednji instrument podpore izvajanju evropske politike na področju krožnega gospodarstva v graditeljstvu, graditve z mislijo na celotni življenjski cikel stavbe in razogljičenja stavb. Metrika vrednotenja trajnostne gradnje stavb Level(s) je vključena v nova evropska merila za zeleno javno naročanje, uporablja se pri merilih Taksonomije EU za izkazovanje trajnostnega financiranja, kazalnik Level(s) 1.2 za ogljični odtis stavbe je vključen v zadnjo posodobitev direktive EPBD.

Razvoj slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje (SLO kTG) po evropskem okviru Level(s) poteka v okviru večletnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (2019-2026), kjer pod koordinacijo Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) partnerji deluje na različnih področjih pomembnih za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Merila za trajnostno gradnjo stavb v Sloveniji v sodelovanju z MOPE in Ministrstvom za naravne vire in prostor (MNVP) pripravljamo na Gradbenem inštitutu ZRMK (GI ZRMK) in Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG) (www.kazalnikitrajnostnegradnje.si).

V letih 2023-2024 pod okriljem projekta LIFE IP CARE4CLIMATE poteka tudi pilotna uporaba beta verzije SLO kTG - v fazi idejnega in podrobnega načrtovanja stavb ter ob njihovi gradnji ali prenovi. Kvalitativni presoji trajnostnih vidikov pri idejnem načrtovanju stavbe v fazi podrobnega načrtovanja sledi kvantitativno vrednotenje kazalnikov, ki ob zaključku projektiranja predstavlja tudi izkaz trajnostnih lastnosti stavbe. Kazalniki TG nam bodo v pomoč pri izbiri in izkazovanju trajnostnih odločitev.
Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo Pametne stavbe in dom z lesno verigo, SRIP PSIDL, koncepte in gradnjo trajnostnih stavb podpira. Partnerstvo s svojimi aktivnostmi vzpostavlja okolje za hitrejšo implementacijo pametnega, trajnostno naravnanega, zdravega, okolju in uporabniku prijaznega, povezljivega, naprednega bivalnega in delovnega okolja prihodnosti, ki je rezultat predvsem slovenskega znanja in temelji na proizvodih slovenskega izvora.

Program dogodka:

Dogodek je organiziran s strani projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, Akcija C4.4, Razvoj slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje, ter s strani SRIP Pametne stavbe in dom z lesno verigo, in je za udeležence brezplačen.

Organizatorja si pridržujeta pravico do manjših sprememb programa.

 Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/00007) je integralni projekt v koordinaciji Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, Sklada za podnebne spremembe in partnerjev v projektu – www.care4climate.si

 

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.