FOTONAPETOSTNE NAPRAVE NA STAVBAH KULTURNE DEDIŠČINE - priložnosti in tveganja

FOTONAPETOSTNE NAPRAVE NA STAVBAH KULTURNE DEDIŠČINE -  priložnosti in tveganja

22. februar 2024

STROKOVNI POSVET

FOTONAPETOSTNE NAPRAVE NA STAVBAH KULTURNE DEDIŠČINE - PRILOŽNOSTI IN TVEGANJA

Posvet bo potekal v petek, 8. marca 2024, med 10:30 in 13:15, v dvorani Urška 1 na Gospodarskem razstavišču na Dunajski 18 v Ljubljani v okviru sejma DOM.

Na posvet so vljudno vabljeni predstavniki pristojnih ministrstev in lokalnih skupnosti, konservatorji in drugi strokovnjaki ZVKDS, člani ICOMOS Slovenija, arhitekti, inženirji, ponudniki fotonapetostnih naprav, energetski svetovalci in menedžerji, investitorji in drugi zainteresirani.

Posvet je za udeležence brezplačen. Zaradi lažje organizacije in izvedbe dogodka prosimo za prijavo prek spletnega obrazca TUKAJ. Prijave sprejemamo do srede, 6. marca 2024, do 17. ure.

Soočanje s podnebnimi spremembami in uresničevanje obveznosti, ki jih pred nas postavlja članstvo v Evropski uniji, korenito posegata v ustaljene prakse prenove stavb. Vseh stavb pa ne moremo obravnavati enako. Pri stavbah kulturne dediščine želimo preprečiti posege, ki bi izničili njihovo identiteto in vrednote. A tudi te stavbe se, kot vse druge, ohranjajo le z uporabo in smiselnim nadgrajevanjem.

Ali je vgradnja fotonapetostnih naprav na stavbe kulturne dediščine združljiva z načeli celostnega ohranjanja kulturne dediščine? Ali jo sodobno konservatorstvo vidi kot grožnjo ali tudi kot priložnost za prilagajanje stavb kulturne dediščine na sodobne potrebe družbe?

Uvodoma se bomo seznanili s trenutnimi evropskimi in slovenskimi usmeritvami v razogljičenje stavbnega fonda in v povezavi z rabo obnovljivih virov s pripravljenostjo stavb za vgradnjo fotonapetostnih in drugih naprav za rabo sončne energije, t. i. solarizacijo stavb.

V nadaljevanju se bomo posvetili posebnostim stavb kulturne dediščine na tem področju in predstavili dva aktualna dokumenta, evropska načela kakovosti za posege, ki jih financira EU in lahko vplivajo na kulturno dediščino, in smernice za umeščanje sistemov obnovljivih virov energije na stavbe in območja kulturne dediščine.

Dodatne vsebine in spodbude za zaključno razpravo bosta ponudili predstavitvi razvojnih dosežkov na področju fotonapetostnih naprav in projekta CRP, ki razvija metodologijo njihovega umeščanja na stavbe in v območja kulturne dediščine ter oblikuje posodobljeno izdajo smernic za energetsko prenovo stavb kulturne dediščine, več na spletni strani DEDIS.

Program:

Posvet je sestavni del znanstvenoraziskovalne dejavnosti projekta CRP V5-2358 Metodologija umeščanja fotonapetostnih naprav na stavbe kulturne dediščine in v območjih naselbinske dediščine ter posodobitev Smernic za energetsko prenovo stavb kulturne dediščine (DEDIS), ki ga sofinancirajo Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost, Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na usposabljanju pridobijo 1 kreditno točko iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

Pooblaščeni arhitekti, krajinski arhitekti in prostorski načrtovalci ZAPS za udeležbo pridobijo 3 kreditne točke  - sklop B (Teorija in referenčna praksa) v skladu s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev.

Organizatorji posveta:

Sofinancerji projekta CRP V5-2358:

Vljudno vabljeni.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.