Podeljena okoljska certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu

Podeljena okoljska certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu

07. marec 2024

Podeljena okoljska certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu

V okviru večernega sprejema na sejmu DOM sta bili podeljeni dve okoljski priznanji Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG), ki sta ga podelila dr. Marjana Šijanec Zavrl iz GI ZRMK, ki je izvajalec sheme ZKG, in mag. Iztok Bricelj, direktor Gospodarskega razstavišča.

Prestižni okoljski certifikat ZKG je namenjen le najboljšim na svojem področju. Ocenjevalna komisija oceni prijavljene proizvode in storitve ter poda predlog za podelitev znakov le tistim, ki izpolnjujejo visoke, strokovno pripravljene in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti in imajo odločilni pomen za dobro delovanje stavbe, zadovoljnega uporabnika kot tudi za gospodarnost naložbe.

Prejemnik okoljskega certifikata mora v postopku ocenjevanja pridobiti zadostno število točk v svoji kategoriji in ne sme za najboljšim zaostajati za več kot 10 odstotkov. S tem pridobi v pravico do uporabe istoimenske blagovne znamke in tudi veliko odgovornost, saj bo moral stalno dokazovati, da sodi med najboljše na svojem področju.

Po 25 letih stopa Znak kakovosti v graditeljstvu v novo obdobje in sledi novim usmeritvam gradnje in prenove z namenom razogljičenja stavbnega fonda do leta 2050. Nadgradnja novih kategorij poteka namreč v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE pod vodstvom Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Prejemnika znaka ZKG sta:

»Vgradnja zunanjega stavbnega pohištva »MIK« z integriranim prezračevalnim sistemom »MIKrovent«

Ena izmed dejavnosti podjetja MIK iz Vojnika pri Celju je vgradnja zunanjega stavbnega pohištva lastne proizvodnje. Poleg stavbnega pohištva kupcem ponujajo tudi integriran lokalni prezračevalni sistem »MIKrovent«, ki je plod lastnega razvoja.

Njihovi proizvodi imajo ustrezna dokazila o kakovosti, izjave o lastnostih in CE oznake, pa tudi generične produktne deklaracije oz. EPD za stavbno pohištvo iz PVC in Alu profilov. Razpolagajo tudi z ustreznimi potrdili in dokazili o kakovosti ostalih uporabljenih materialov in proizvodov, npr. pritrdila in tesnilna sredstva.

Okna in vrata vgrajujejo skladno z veljavnimi predpisi, standardi in zadnjim stanjem tehnike, slednje je podrobneje opredeljeno v smernici za vgradnjo oken in vhodnih vrat, izdani s strani nemškega združenje RAL, ki je smiselno privzeto tudi v merilih za pridobitev znaka ZKG.

Prednost sodobne vgradnje je poleg ustrezne mehanske pritrditve in drugih zahtev, ki izhajajo iz meril ZKG, tudi odpravljanje toplotnih in zvočnih mostov in reševanje drugih detajlov s področja gradbene fizike ter upoštevanju ostalih trajnostnih vidikov. Kakovost vgradnje je bila v postopku vrednotenja oz. ocenjevanja preverjena pred in po menjavi stavbega pohištva tudi z izvedenim testom zrakotesnosti.



Strankam nudijo tudi integracijo lokalnega prezračevalnega sistema MIKrovent v okenski ali vratni sestav, ki predstavlja zelo domiselno in ustrezno rešitev pri zamenjavi oken. S tovrstno rešitvijo se doseže večja energijska učinkovitost, zadosti se predpisom s področja prezračevanja, poveča se kakovosti bivalnega in delovnega okolja ter izboljša zdravje in počutje uporabnikov.

Delovni procesi ter postopki in obvladovanje vgradnje potekajo v skladu s standardi ISO 9001, 14001 in EFQM. O poteku del vodijo zapisnik, prevzem izvedenih del pa se opravi po temeljitem lastnem pregledu in pregledu predstavnika naročnika. Podjetje skrbi za dodatno izobraževanje monterjev in njihovo seznanjanje z novostmi pri izdelkih, materialih in načinih vgradnje. Veliko vlagajo tudi v razvoj in preskušanje novih načinov vgradnje in stalnimi izboljšavami lokalnega rekuperatorja, za kar imajo tudi preskuševalno komoro oz. laboratorij. Veliko skrb posvečajo varovanju okolja in sodelovanju v javnih projektih.

Drugi prejemnik znaka ZKG je

»Izvedba konstrukcijskih ojačitev in sanacija vlage na stavbah kulturne dediščine«

Podjetje GRAS se ukvarja s specialnimi gradbenimi deli, predvsem z ojačitvami in utrditvami nosilnih in obodnih konstrukcij, stropov in drugih elementov ter odpravo kapilarnega vlaženja stavb. Sodijo med renomirane izvajalce na svojem področju, saj so sodelovali pri izvedbah najzahtevnejših projektov doma in v tujini. Pri svojem delu v prakso uvajajo inovativne in preskušene rešitve z aplikacijo kakovostnih in preverjenih materialov.

Zaradi posebnega statusa kulturne dediščine, so pri svojem delu zavezani h doseganju višje kakovosti od predpisane. Vzpostavljen imajo sistem zagotavljanja kakovosti v vseh fazah izvedbe ob upoštevanju okoljskih in drugih vidikov, ki so ključni za ohranjanje stavb kulturne dediščine.

Uspešno izvajajo različne utrditvene ukrepe, od injektiranja, povezovanja z jeklenimi vezmi, kompozitnimi materiali (npr. FRP, FRG, FRCM) in lamelami do armiranih ometov in ojačitev stropov v oblike sovprežnosti.
Pri odpravi kapilarne vlage uporabljajo sodobne in preverjene postopke ob stalnem sodelovanju konzervatorske stroke ter poskrbijo tudi za odvodnjavanje zalednih in padavanskih vod, da preprečijo morebitno nadaljnje navlaževanje konstrukcije in njeno propadanje.



Uporabljeni materiali, kompoziti in sistemi, ki jih vgrajujejo, imajo ustrezna poročila o preskušanju in veljavne certifikate. O poteku del vodijo zapisnik, prevzem izvedenih del se opravi po temeljitem lastnem pregledu in pregledu predstavnikov naročnika in pristojnega konzervatorja.

Podjetje skrbi za dodatno izobraževanje zaposlenih in njihovo seznanjanje z novostmi pri materialih, novih tehnologijah in načinih izvedbe ter stalno sodeluje s projektanti, konzervatorji, dobavitelji in strokovnjaki na tem področju.

V zadnjem obdobju med referenčne stavbe prištevajo: Center Rog, Stavbo mestne občine v Ljubljani, Bolnišnico in Sodišče v Novem mestu, Center Rotovž v Mariboru ter Prvo ekonosmko šolo v Zagrebu.

Nagrajencema čestitamo in želimo uspešno poslovno pot še naprej.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.