Delavnica - Fotonapetostne naprave in Znak kakovosti v graditeljstvu

Delavnica - Fotonapetostne naprave in Znak kakovosti v graditeljstvu

07. marec 2024

Delavnica:
Fotonapetostne naprave in Znak kakovosti v graditeljstvu

Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko znak ZKG je blagovno-storitvena znamka in znak za okolje, ki vrednoti elemente kakovosti vseh stebrov trajnostne gradnje ob upoštevanju krožnosti v celotni življenjski dobi proizvoda, naprave, tehnologije ali stavbe.

V okviru sejma DOM v Ljubljani je 6. marca 2024 potekala delavnica, na kateri so udeleženci razpravljali o zasnovi novega ZKG za storitev vgradnje samooskrbne fotonapetostne naprave.
Po uvodnih predstavitvah znakov za okolje v prostoru EU in zagotavljanja kakovosti s pomočjo ZKG so svoje poglede na obravnavano tematiko podali dr. Marjana Šijanec Zavrl (GI ZRMK), dr. Tomislav Tkalec in mag. Erik Potočar (oba MOPE RS), Saša Galonja (MVNP RS), Jernej Jevševar (Borzen), Rajnko Leban (GOLEA), Cveto Fendre (ŠC Velenje) in Nina Hojnik (Združenje slovenske fotovoltaike).

Nadaljnja razprava med udeleženci delavnice je dala številne pomembne poudarke. Vgradnja fotonapetostnih naprav je vedno bolj aktualna, vendar je opaziti mnogo praktičnih težav. Gradbena zakonodaja je ne ureja, usposabljanje in izobraževanje monterjev ni obvezno, nadzor nad izvedbo je pomanjkljiv ali pa ga sploh ni, čeprav obstajajo pravila in smernice zanjo, inšpekcijski pregledov praktično ni. Posledica je vprašljiva tehnična korektnost vgradnje, kar vpliva na pravilno delovanje naprav in njihovo požarno varnost. To pride do izraza posebej pri manjših projektih, kjer gradbeno dovoljenje ni potrebno.

Združenje slovenske fotovoltaike je s Fakulteto za elektrotehniko UL že pred leti pričelo z oblikovanjem znaka kakovosti za namestitev fotonapetostnih naprav. Pripravljeni so bili tudi moduli za izobraževanje izvajalcev. Tovrsten izobraževalni sklop ima pripravljen tudi ŠC Velenje, vendar je zanimanja zanj zelo malo. Med navedenimi dejavnostmi in novim ZKG je zaznati veliko kompatibilnosti, kar bi bilo treba izkoristiti v praksi.

Celoten sistem bi bilo treba regulirati in vpeljati obveznosti tako za izvajalce kot za postopke med vgradnjo in po njej. Ocenjevanje za predvideni ZKG bi bilo smiselno prilagoditi glede na velikost in lastnosti fotonapetostnih naprav ter lokacijo njihove postavitve.

ZKG za storitev vgradnje samooskrbne fotonapetostne naprave bi lahko bil koristen instrument za izboljšanje dejanskega stanja in razmejitev dobrih izvajalcev od slabih. Na ta način bi se profiliral trg ponudnikov, naročniki pa bi imeli na voljo trdnejše podlage za odločanje. Med merila je poleg tehničnega znanja primerno uvrstiti tudi usposobljenost monterjev za upravljanje porabe energije oz. svetovanje na to temo.
Po zgledu uveljavljenih mednarodnih in nacionalnih znakov za okolje pa tudi ZKG potrebuje institucionalno podporo in promocijo. Tako bo lažje in učinkoviteje izpolnjeval svoje poslanstvo in podpiral nacionalne dejavnosti za razogljičenje stavbnega fonda in cilje zelenega prehoda ter se vključeval npr. v javne in druge razpise, sheme financiranja, mehanizme davčnih olajšav in zavarovanj.

Delavnico je organiziral Gradbeni inštitut ZRMK v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/00007)v koordinaciji Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, sofinanciranega s sredstvi evropskega programa LIFE, Sklada za podnebne spremembe in partnerjev v projektu.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.