OKROGLA MIZA: Kako spodbuditi trajnostno gradnjo?

OKROGLA MIZA: Kako spodbuditi trajnostno gradnjo?

08. marec 2024

OKROGLA MIZA

KAKO SPODBUDITI TRAJNOSTNO GRADNJO?

Na okrogli mizi z naslovom Kako spodbuditi trajnostno gradnjo, ki je potekala v četrtek, 07. marca 2024, v okviru sejma DOM 2024 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je beseda tekla o izzivih vključevanja načel trajnostne gradnje v projektne naloge in v javna naročila na področju trajnostnih gradenj.

Dogodek je bil organiziran v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in SRIP Pametne stavbe in dom z lesno verigo. Vodili oz. povezovali sta ga  izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl iz GI ZRMK, ki je tudi vodja razvoja slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje po EU okviru Level(s), in doc. dr. Sabina Jordan iz ZAG, ki je partner v projektu. Udeleženci dogodka so bili predstavniki oblikovalcev politik in zakonodajalcev (MOPE, MNVP), stanovskih združenj (IZS, ZAPS), javni in zasebni investitorji, projektanti, izvajalci, dobavitelji in raziskovalci. 

K uvodni razpravi so bili vabljeni:

1. Janja Ribič, MOPE – Analiza učinkov ZeJN na področju gradenj
2. Jasmina Karba, MOPE – Portfelj ukrepov za krožno razogljičenje kot vzvod za uveljavitev trajnostne gradnje
3. Leni Pernar, MNVP – Trajnostna gradnja in pilotni projekti
4. Sanja Burnazović, SSRS – Kako trajnostni so dejanski projekti?
5. dr. Tjaša Zupančič Hartner, GIC Gradnje – Pilotna uporaba metrike trajnostne gradnje pri graditvi
6. Dejan Prebil, IZS – Vloga projektantov pri uveljavljanju trajnostne gradnje
7. Slavko Gabrovšek, ZAPS – Vloga projektantov pri uveljavljanju trajnostne gradnje

Gradnja ogljično nevtralnih stavb, premislek o krožnosti pri graditvi, o ponovni uporabi in recikliranju gradiv, odpornost stavb na podnebne spremembe ob gospodarnosti izbranih rešitev in zagotavljanju kakovosti v procesu graditve predstavljajo temelj za zeleni prehod na področju grajenega okolja. Vendar teoretično znana trajnostna načela, merila zanje in ustrezne tehnične rešitve le s težavo najdejo pot do investitorjev. 

Za uvod v razpravo je nekaj povabljenih deležnikov na kratko podalo svoj pogled na problematiko: ga. Janja Ribič (MOPE) je povzela analizo učinkov ZeJN na področju gradenj, ga. Jasmina Karba (MOPE) je orisala projekt Vlade RS o sistemskih ukrepih za podporo Sloveniji pri doseganju podnebnih ciljev, kjer je bil evidentiran portfelj ukrepov za krožno razogljičenje kot vzvod za uveljavitev trajnostne gradnje, ga. Leni Pernar (MNVP) je predstavila načrte ministrstva pri uveljavitvi slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje po Level(s) in napovedala sofinanciranje pilotnih projektov uporabe kazalnikov pri načrtovanju stavb, ga. Sanja Burnazović (SSRS) je pripravila pregled trajnostnih projektov večstanovanjskih stavb, ki jih gradi SSRS, dr. Tjaša Zupančič Hartner (GIC gradnje) je izpostavila pogled investitorja in izvajalca na pilotno uporabo metrike trajnostne gradnje pri aktualnih projektih, o vlogi projektantov in stanovskih organizacij pri uveljavljanju trajnostne gradnje sta razpravljala g. Dejan Prebil (IZS) in g. Slavko Gabrovšek (ZAPS).

Kratka anketa med udeleženci je kot tri glavne ovire pri trajnostni gradnji izpostavila finančne ovire na področju načrtovanja in gradnje ter potrebo po spodbudah, pomanjkljivo informiranost odločevalcev ter vrzeli v znanju in spretnostih v gradbeni verigi in potrebo po zakonodajni podpori za trajnostno gradnjo.

V zanimivi razpravi smo osvetlili trenutno stanje na področju graditve trajnostnih stavb, se strinjali, da postaja okoljsko vrednotenje stavb tudi v našem prostoru vedno bolj domače, da lahko vpeljava slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje (SLO kTG) po Level(s) v uredbo o zelenem javno naročanju pospeši realizacijo trajnostnih projektov in da na področju trajnostne gradnje potrebujemo oprijemljive cilje in pristojnosti ter bolj povezane politike.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.