POPLAVE / PLAZOVI

29. september 2010

Na Gradbenem inštitutu ZRMK smo se med več kot 60-letnim delovanjem z bogatimi izkušnjami usposobili tudi za izvajanje kriznega inženiringa pri odpravljanju posledic naravnih nesreč, kakršne so potresi, poplave, plazovi in neurja.

V zadnjem desetletju so bile v Sloveniji številne naravne nesreče in pri odpravljanju posledic so sodelovali tudi strokovnjaki z našega inštituta. Leta 2007 je denimo širše območje Železnikov in Krope prizadelo katastrofalno hidrološko stanje in rušilna moč narave, ki je povzročila ogromno škode na objektih, infrastrukturi in naravnem okolju ter zahtevala tudi človeška življenja. Po naročilu pristojnega ministrstva smo sodelovali pri odpravljanju posledic naravne katastrofe s popisom in evidentiranjem poškodb in s predlogi sanacijskih ukrepov.

Že naslednje leto smo ob neurju s točo na severovzhodu države in v sklopu informacijsko tehnične pisarne sodelovali pri popisu in evidentiranju poškodb, izdelavi predlogov za sanacijo, strokovnem nadzoru in svetovanju v pisarnah na Ptuju, Podčetrtku in Gornji Radgoni.

Ko so jeseni 2010 bile obsežnejše poplave na širšem območju Slovenije (nad 150 občin), smo po naročilu pristojnega ministrstva vodili informacijsko tehnično pisarno, nadzirali porabo sredstev, izvajali predloge sanacijskih ukrepov, recenzije rešitev pri prenovah zahtevnejših objektov in evidentirali izvajanje programa.

Po naročilu pristojnega ministrstva smo izdelali tudi smernice za sušenje in sanacijo stavb po poplavah, namenjene občanom.

Poleg visoko strokovnega dela izvajamo že več kot 20 let neodvisna in nepristranska svetovanja za občane, izvajamo strokovna izobraževanja ter z mediji sodelujemo pri strokovnih odgovorih. Zato smo vedno na voljo s strokovnimi nasveti, mnenji, komentarji.

SMERNICE za sušenje in sanacijo stavb po poplavah
Plazovi naravne nesreče
Prispevek J. Kosa za prilogo Delo&Dom
Strokovni prispevek GI ZRMK za Dnevnik

Članek v Dnevniku
Članek v Financah

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.