Republic ZEB

IEE RePublic_ZEB

Direktiva EU o energetski učinkovitosti stavb (direktiva EPBD) v 9. členu uvaja pojem "skoraj nič-energijskih stavb" (nZEB):

"... do 31. decembra 2020 morajo biti vse nove stavbe skoraj nič-energijske stavbe; po 31. decembru 2018 morajo biti vse nove javne stavbe skoraj nič-energijske (v lasti ali najemu) in biti morajo zgled preostalim".
To je izhodišče projekta RePublic_ZEB, ki je osredotočen na energijo in emisije CO2, povezanih z obstoječimi javnimi stavbami in njihovo skoraj nič-energijsko prenovo, zaradi velikega potenciala prihranka energije.

V konzorciju projekta Republic_ZEB iz programa Intelligent Energy Europe sodeluje enajst partnerjev, pri čemer je ciljni fokus v jugovzhodnem delu Evrope, od koder prihaja 10 partnerjev.

Osnovni cilj projekta je:

  • Določiti stroškovno-učinkovite "svežnje ukrepov", ki temeljijo na učinkoviti in kakovostni uporabi materialov in tehnologij za prenovo stavb javnega sektorja nZEB, ki so standardizirani in privzeti s strani gradbenikov in lastnikov stavb.

Iz tega izhajajo trije temeljni cilji:

  • najsodobnejša ocena stanja javnega stavbnega fonda preko ocene rabe energije in emisij CO2 za posamezne države,
  • opredeliti referenčne stavbe,
  • razviti skupen okvir in usklajeno metodologijo za opredelitev nZEB koncepta za javne stavbe.

Nadaljnje informacije, smernice in poročila so dostopni na www.republiczeb.org/index.jsp ali na e-naslovu: gasper.stegnar@gi-zrmk.si, marjana.sijanec@gi-zrmk.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.