POVABILO NA SEJEM DOM

POVABILO NA SEJEM DOM

14. februar 2024

POVABILO NA STROKOVNE DOGODKE NA SEJM DOM - 6. do 10. marec 2024

KAKO GRADITI ALI PRENAVLJATI STAVBE IN NJIHOVA OSKRBA Z ENERGIJO 

Rdeča nit letošnjih strokovnih obsejemskih dogodkov na sejmu DOM od 6. do 10. marca 2024, ki jih je oblikoval GI ZRMK, je gradnja in prenova stavb ter viri energije za njihovo delovanje.

Dogodki so namenjeni strokovni javnosti in občanom, ki gradnjo ali prenovo načrtujejo ali jo že izvajajo, ali pa razmišljajo o menjavi vira ogrevanja ali drugih ukrepih. V zadnjih letih so nas ekstremni vremenski dogodki opomnili na našo ranljivost in nemoč v boju proti naravi, na pomen krožnosti v gradbeni verigi in na gradnjo brezemisijskih, trajnostnih stavb, pa tudi na prenovo obstoječega stavbnega fonda za njegovo čim prejšnje razogljičenje. Urnik brezplačnega in neodvisnega svetovanja je dostopen tukaj.

Novosti na tem področju je veliko. Zaradi zasledovanja ambicioznih evropskih zavez se nam obetajo novi predpisi. Na vidiku so nove tehnologije in tehnične rešitve, pri čemer se zastavlja vprašanje, ali jih znamo izkoristiti tako v okoljskem, družbenem, kulturnem kot tudi finančnem smislu?

V okviru EU je v fazi sprejemanja prenovljena direktiva EPBD, kjer je oblikovana podlaga za gradnjo brezemisijskih stavb. Ciljamo na zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov z nadomeščanjem fosilnih goriv z razpršeno proizvodnjo energije iz obnovljivih virov ter solarizacijo stavb. Pri nas smo tu že naredili korak naprej s sprejetjem ustrezne zakonske podlage.

Obiskovalci sejma bodo iz prve roke izvedeli, kako moramo graditi in prenavljati »po novem« oz. v bližnji prihodnosti. Na voljo bodo neodvisni in brezplačni strokovni nasveti, samodejne predstavitve in strokovni dogodki, ki bodo obravnavali ukrepe in rešitve pri gradnji in prenovi stavb. Seznanili se bodo lahko z izzivi prehoda na okolju prijaznejše vire energije za delovanje stavbe. Pester nabor strokovnjakov (arhitekt, statik, strojni inženir, gradbeni fizik, inženir s področja požarne varnosti) bo ponudil občanom celovite nasvete in usmeritve za odpravo težav, npr. kako postopati pri poplavljeni hiši ali zasnovi le-te in gradnji sodobne, brezemisijske stavbe, kako rešiti zamakanje balkona ali terase, na kaj moramo biti pozorni pri gradnji dimnika, menjavi kotla za ogrevanje ali namestitvi fotonapetostnih naprav na streho in katera dovoljenja potrebujemo pri tem. Katere nasvete lahko prejmete, si lahko preberete na POVEZAVI.

Za strokovno javnost bodo izvedeni trije strokovni dogodki. Dva bosta posvečena fotonapetostnim napravam za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Na prvem bodo slednje obravnavane z gledišča celostnega ohranjanja kulturne dediščine, kar raziskuje projekt CRP V5-2358 DEDIS (vabilo na strokovni posvet je dostopno preko spletne povezave TUKAJ), drugi pa bo namenjen izdelavi meril za dvig kakovosti storitve nameščanja fotonapetostnih naprav na ali ob stavbo v okviru okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu

Na ravni države poteka razvoj meril, poimenovanih kazalniki trajnostne gradnje (kTG) v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE v koordinaciji Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki jih oblikujejo na GI ZRMK v sodelovanju z ZAG in Ministrstvom za naravne vire in prostor. Beta verzija kTG bo predstavljena strokovnjakom, ki so nosilci načrtovanja in gradnje tovrstnih stavb v bližnji prihodnosti. 

V okviru večernega sprejema bo potekala slavnostna podelitev okoljskih certifikatov Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko znakov ZKG, ki poteka v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.

Letošnja nagrajenca sta prejela laskavo priznanje za "Izvedbo vgradnje stavbnega pohištva z upoštevanjem trajnostnih vidikov" in "Razvojni dosežek zelenih tehnologij".  

Vljudno vabljeni.

 

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.