Enforce

O projektu

Namen projekta EIE ENFORCE je zagotoviti celovito podporo uvedbi energetske izkaznice stavbe, z informacijsko podporo končnim uporabnikom in izdelovalcem energetskih izkaznic. Partnerji projekta so v letu 2010 izdelali nacionalne študije in EU primerjalno študijo stanja prenosa direktive EPBD (na področju energetskih izkaznic), vendar ne z vidika že znanih formalnih korakov temveč upoštevaje tudi vse druge, predvsem neuradne izkušnje (pilotni projekti, dobre in slabe prakse), ki krepijo sposobnost države za vzpostavitev energetskega certificiranja stavb. V projektu poteka oblikovanje mednarodne mreže neodvisnih strokovnjakov, ki bo zagotavljala potrošnikom informacije o energijskih lastnostih in učinkovitosti stavb ter podpirala nacionalno mrežo izdajanja izkaznic in ji utirala pot do uporabnikov izkaznice. V vsaki državi je vzpostavljen klicni center, ki je namenjen vzpostavitvi prvega stika med strankami/občani in izdelovalci izkaznic ter zagotavljanju osnovnih nasvetov o energijski učinkovitosti stavb. V okviru projekta je bilo organizirano dopolnilno ENFORCE usposabljanje o izbranih temah pomembnih za izdelovanje izkaznic, povsem komplementarno uradnemu obveznemu usposabljanju, izdelan pa je tudi Priročnik za povečanje energijske učinkovitosti stavb, ki občanom nudi informacije o URE in OVE.

Projekt EIE ENFORCE, ki traja od septembra 2009 do avgusta 2012, sofinancira Evropska komisija v okviru programa Inteligentna energija Evropa, slovensko sodelovanje pri projektu je finančno podprlo Ministrstvo za gospodarstvo. Projekt izvaja konzorcij partnerjev iz petih evropskih držav (Italije, Portugalske, Španije, Grčije in Slovenije), slovenski partner je Gradbeni inštitut ZRMK, d.o.o


ENFORCE klicni center

V sklopu projekta deluje ENFORCE klicni center za občane, ki je brezplačen. S klicem na telefonsko številko 080 1669 lahko občani pridobijo splošne napotke o svetovanju in financiranju naložb v energijsko učinkovitost, hitro okvirno oceno energijske kakovosti njihove stavbe, izdelano na podlagi preko spleta posredovanih najpomembnejših energijskih lastnosti hiše, ter tehnične nasvete v okviru telefonskega razgovora s strokovnjakom. Preko klicnega centra lahko občani tudi vzpostavijo kontakt s strokovno usposobljenimi energetskimi pregledniki in svetovalci, člani ENFORCE mreže. Splošne storitve klicnega centra so za občane brezplačne.

 

 

ENFORCE mreža energetskih preglednikov

Na podlagi izraženega interesa za članstvo ter dokazil o strokovni usposobljenosti kandidatov (izpolnjene Vloge za prijavo v ENFORCE mrežo), podpisa etičnega kodeksa o delovanju mreže in odobritve nacionalnega strokovnega odbora na nacionalni ravni poteka oblikovanje mreže strokovnjakov, ki so strokovno usposobljeni za kakovostno izdelovanje energetskih pregledov in energetsko svetovanje. Ta strokovna mreža v osnovi podpira delovanje klicnega centra, zagotavlja pa tudi izvajanje dodatnih energetskih analiz po dogovoru z občani.

Za včlanitev v ENFORCE mrežo mora kandidat, poleg z Vlogo za prijavo izpolnjenih dokazil o strokovni usposobljenosti, izpolnjevati sledeče pogoje:

 • arhitekturna ali tehnična smer izobrazbe vsaj 1. bolonjske stopnje (ali po starem šolskem sistemu najmanj visokošolski strokovni program – 6/2 raven),
 • najmanj 5 let delovnih izkušenj na področju energetske učinkovitosti stavb.

Nacionalni strokovni odbor ENFORCE sestavljajo naslednji strokovnjaki:

 • Erik Potočar, Ministrstvo za gospodarstvo,
 • mag. Boris Selan, strokovnjak za področje energetske učinkovitosti in ocenjevanje projektov URE,
 • Matjaž Malovrh, ENSVET, energetski svetovalec, strokovnjak za energetsko svetovanje za občane,
 • mag. Miha Praznik, GI ZRMK, strokovnjak za energetske preglede stavb,
 • dr. Marjana Šijanec Zavrl, GI ZRMK, vodja projekta ENFORCE, področje energetskih izkaznic.

S klikom na Mrežo energetskih preglednikov lahko izveste osnovne informacije o trenutno aktivnih članih ENFORCE mreže energetskih preglednikov. Mreža energetskih preglednikov

V kolikor izpolnjujete formalne izobrazbene pogoje za včlanitev v ENFORCE mrežo energetskih preglednikov, pošljite izpolnjeno

Vlogo za prijavo v ENFORCE mrežo. Kot prijavitelj odgovarjate za resničnost posredovanih podatkov. 

Vloga za prijavo v ENFORCE mrežo energetskih preglednikov

 

ENFORCE partnerji

 

Usposabljanja

Dopolnilno strokovno usposabljanje za energetske preglednike

Pomembna naloga projekta ENFORCE je tudi organizacija dopolnilnega strokovnega usposabljanja za energetske preglednike stavb, torej za strokovnjake, ki izvajajo svetovanje na področju URE in OVE v stavbah ter energetske preglede in so zainteresirani tudi za izdelovanje energetske izkaznice stavbe, ko bodo za to vzpostavljeni formalni pogoji.

ENFORCE dopolnilno strokovno usposabljanje je namenjeno manj izkušenim strokovnjakom (arhitektom, gradbenikom, strojnikom, fizikom ipd.), ki sicer formalno izpolnjujejo izobrazbene pogoje za izdelovalca energetskih izkaznic, vendar si želijo pridobiti več specialnih znanj in praktičnih izkušenj, kar bi jim omogočilo bolj kakovostno delo; oziroma strokovnjakom ozko specializiranim na enem področju, ki želijo razširiti svoje poznavanje problematike nizkoenergijske gradnje.

Dopolnilno strokovno usposabljanje je v Sloveniji potekalo od 3.10. do 14.10.2011. Usposabljanje je v poslovni stavbi Cubis v Šenčurju izvajal GI ZRMK. Tematika usposabljanja je bila razdeljena na deset strokovnih modulov:

 • Energetsko učinkovita gradnja in energetsko svetovanje;
 • Zakonodaja, kako do učinkovite gradnje ali sanacije stavb?
 • Koncepti energijsko učinkovite gradnje in prenove, primeri;
 • Toplotna zaščita, stavbno pohištvo;
 • Zakonodaja, izračun energijskih kazalnikov;
 • Sodobni sistemi za generacijo toplote in hladu;
 • Ogrevanje in priprava tople vode-sistemi;
 • Hlajenje in prezračevanje, klimatizacija, elektrika in razsvetljava;
 • Računsko vrednotenje, nadzor, ekonomska upravičenost;
 • Optimiranje energijske učinkovitosti stavb.

Predavanja, izvedena s strani uveljavljenih predavateljev iz Fakultete za strojništvo, Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za gospodarstvo, Inštituta Jožef Štefan, Eko sklada, mreže Ensvet, GI ZRMK ter drugih podjetij in agencij, ki se uspešno spopadajo z obravnavano tematiko, smo popestrili z vodenima ogledoma nizkoenergijskega stanovanjskega objekta Jelovica ter poslovnega objekta Cubis.

Udeležencem ENFORCE usposabljanja je bila v preverbo njihove strokovnosti predana tudi zaključna naloga – Izračun energijskih kazalnikov stavbe za energetsko izkaznico za dve stanovanjski stavbi. Poleg izpolnitve vseh formalnih pogojev (arhitekturna ali tehnična smer izobrazbe vsaj 1.bolonjske stopnje ali po starem šolskem sistemu najmanj visokošolski strokovni program – 6/2 raven ter vsaj 5 let delovnih izkušenj), velja uspešno opravljena naloga kot vstopnica v ENFORCE mrežo energetskih preglednikov. Sprejem v mrežo bo odobril tudi delujoči petčlanski ENFORCE nacionalni strokovni odbor.

Obvezno usposabljanje za izdelovalce energetskih izkaznic stavb

Usposabljanje za neodvisne strokovnjake za izdelavo energetskih izkaznic stavb bo v obdobju prvih treh let izvajal GI ZRMK. Več informacij je dostopnih na: http://energetskaizkaznica.si/.


Kontakt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.