Esoli

O projektu

Namen projekta ESOLi (ang.: Energy Saving Outdoor Lighting) je premagovanje dvomov in ovir glede učinkovitosti in zanesljivosti novih tehnologij, informiranje o možnostih njihove uporabe in preverjanje finančnih modelov za praktično implementacijo. Projekt je usmerjen predvsem v prenos znanja, razvoj inovativnih finančnih mehanizmov in v oblikovanje mreže različnih deležnikov s področja razsvetljave. Končni cilj je tudi na podlagi izvedbe pilotnih projektov sodobne javne razsvetljave pospešiti uvajanje energetsko učinkovitih tehnologij in tako prispevati k zmanjšanju stroškov za energijo in izpustov CO2.

ESOLi ponuja informacije in nasvete lokalnim skupnostim v zvezi z načelnimi in podrobnimi vprašanje o sodobni javni razsvetljavi. Organizirane bodo tematske delavnice in pripravljen katalog primerov dobre prakse. Pomembna izdelka projekta bosta računsko orodje za primerjavo energijskih kazalnikov (benchmarking) in priročnik za oblikovanje razpisne dokumentacije s pripadajočimi tehničnimi podrobnostmi, ki bo v veliko korist pri obveznem izvajanju zelenih javnih naročil. Organizirano bo tudi usposabljanje izvajalcev in upravljavcev cestne razsvetljave. Projektne dejavnosti potekajo v sodelovanju s panožnimi institucijami za standardizacijo in tehnično zakonodajo.

Projekt ESOLi, ki traja od meseca maja 2010 do konca aprila 2013, sofinancira Evropska komisija v okviru programa Inteligentna energija Evropa (ang: Intelligent Energy – Europe), slovensko sodelovanje pri projektu je finančno podprlo Ministrstvo za gospodarstvo.

ESOLi projektni konzorcij sestavlja 16 partnerjev iz 14 evropskih držav. Koordinator projekta je berlinska agencija za energijo (ang.: Berlin Energy Agency LTD). V projektu sodelujoče države so: Belgija, Bolgarija, Češka, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Norveška, Poljska, Slovenija, Španija, Švedska in Nizozemska.


Esoli partnerji


Usposabljanja

Usposabljanje izvajalcev in upravljalcev cestne razsvetljave

V slopu projekta ESOLi bo organizirano usposabljanje izvajalcev in upravljavcev cestne razsvetljave. Izobraževalne dejavnosti projekta potekajo v sodelovanju s panožnimi institucijami za standardizacijo in tehnično zakonodajo. Točen datum usposabljanja bo objavljen mesec dni pred začetkom.

Tematske delavnice (Workshops)

Za promocijo projekta ter prenos informacij o energijsko učinkoviti javni razsvetljavi bosta v vsaki državi partnerici organizirani delavnici namenjeni predvsem predstavnikom lokalnih skupnosti. V Sloveniji je ena izmed delavnic potekala v okviru strokovnih predavanj dne 10.3.2011 na sejmu Dom, druga pa dne 12.7.2011 v okviru delavnice Konvencija županov za pripravo akcijskega načta za trajnostno oskrbo z energijo.


Rezultat projekta


Kontakt

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.