Obnova in zamenjava oken ter stavbna dediščina

Pri odločitvah glede obnove in/ali zamenjave oken v stavbah se zastavlja vprašanje, kako oz. po katerih kriterijih vrednotiti obstoječi stavbni inventar. Pri stavbah novejšega datuma ali stavbah brez posebne kulturne vrednosti je navadno odločitev lažja, pri stavbah, ki so npr. vpisane v register nepremične kulturne dediščine ali jih z vidika varstva kulturne dediščine obravnava kak drug dokument, pa je potrebna kompleksnejša presoja. Predvsem gre za željo po ohranitvi izvirnih materialov in izdelkov ob hkratnih možnih ukrepih za izboljšanje bivalnega ugodja v prostorih.

Kot je iz prakse žal še predobro znano, se lahko po sanaciji obstoječih oken (npr. zatesnitev reg) ali zamenjavi s sodobnimi izdelki pojavijo problemi s povišano relativno zračno vlažnostjo v prostorih, površinsko kondenzacijo in plesnijo, če stanovalci ne prilagodijo prezračevanja (in ogrevanja) novim razmeram. Tovrstni problemi so še izrazitejši pri starejših stavbah, ki se npr. zaradi zahtev varstva kulturne dediščine ob vzdrževalnih delih ne izolirajo z dodatno toplotno zaščito. Uporabniki morajo biti zato seznanjeni s pravilnim ravnanjem. 

 

Preberi več

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.