Bivalno okolje, gradbena fizika in energija v zgradbah

Bivalno okolje, gradbena fizika in energija v zgradbah
 
Razvrsti po:
 
 • Gradbeni materiali in URE "In zdaj nekaj povsem drugega"

  Ko govorimo o učinkoviti rabi energije v stavbah, so gradbeni materiali samo del precej širše zgodbe. Še tako dober (»energetsko varčen« ali »energetsko učinkovit«) material ne more kaj dosti prispevati k nizki rabi energije za obratovanje stavbe, če je npr. osnovna zasnova stavbe neprimerna, če ne upoštevamo naravnih danosti in omejitev konkretne lokacije (npr. možnost izkoriščanja pasivnih sončnih pritokov, zaščita pred vetrom in padavinami), če vgradimo napačno dimenzionirane ali neučinkovite naprave in podobno.
  Več
   
 • LCC kot osnova za trajnostno načrtovanje stavb in gospodarjenje z njimi

  V svetu se širi zavedanje o pomenu rednega vzdrževanja in popravil stavbnega fonda kot edine prave poti do čim boljšega ohranjanja vrednosti stav . Pojav je opaziti tako v krogih strokovne kot tudi laične javnosti. Še vedno pa je premalo poudarka na področju načrtne obnove in posodobitve stavb v skladu z napredkom tehnike in zahtevami sodobnega uporabnika, s čimer ne zagotovimo zgolj ohranjanja, ampak tudi povečanje vrednosti nepremičnine. Izboljšanje energijske učinkovitosti obstoječih stavb in prehod na obnovljive vire energije je skupaj z dolga leta zapostavljenim vzdrževanjem večstanovanjskih stavb osrednji nacionalni cilj. Načrtovanje prenove ali novogradenj na podlagi vseživljenjskih stroškov stavb (LCC) je sodoben pristop, ki ga dobri gospodarji v bodoče ne bodo mogli zaobiti, po drugi strani pa LCC preko evropskih direktiv prodira tudi v nacionalno gradbeno zakonodajo.
  Več
   
 • Obnova in zamenjava oken ter stavbna dediščina

  Pri odločitvah glede obnove in/ali zamenjave oken v stavbah se zastavlja vprašanje, kako oz. po katerih kriterijih vrednotiti obstoječi stavbni inventar. Pri stavbah novejšega datuma ali stavbah brez posebne kulturne vrednosti je navadno odločitev lažja, pri stavbah, ki so npr. vpisane v register nepremične kulturne dediščine ali jih z vidika varstva kulturne dediščine obravnava kak drug dokument, pa je potrebna kompleksnejša presoja. Predvsem gre za željo po ohranitvi izvirnih materialov in izdelkov ob hkratnih možnih ukrepih za izboljšanje bivalnega ugodja v prostorih.
  Več
   
 • O izbiri oken

  Odločitev za nakup oken je enostavna le na prvi pogled. Najprej se je treba vprašati, za kakšen namen kupujemo okna, in izbrati primerne kriterije, na podlagi katerih se bomo odločili. Gre za novogradnjo ali morda za zamenjavo oken v stavbi kulturne dediščine, v obstoječi enodružinski hiši ali stanovanju v večstanovanjski stavbi? Se pri novogradnji ravnamo zgolj po minimalnih zahtevah predpisov ali pa se morda odločamo za nizkoenergijsko ali pasivno raven? Obnavljamo hišo ali stanovanje in so obstoječa okna povsem dotrajana, ali pa smo presodili, da bi z menjavo funkcionalno sicer še ustreznih starih oken dosegli pomembne prihranke stroškov za ogrevanje, s čimer bi v razumnem roku pokrili investicijo tudi na račun znižanja vzdrževalnih stroškov?
  Več
   
 • Projekt IEE Buy Smart

  V mesecu maju 2009 je začel z delom projekt Buy Smart s podnaslovom Zeleno odločanje je modra odločitev. Projekt sofinancira Evropska komisija v okviru programa Intelligent Energy Europe, trajal pa bo do konca oktobra 2011.
  Več
   
 • Sanacija večstanovanjskih stavb

  Z direktivami EU smo zavezani tudi k zahtevam po energijski učinkovitosti, uporabi obnovljivih virov energije ter zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Na gradbenem področju ima med številnimi drugimi ukrepi URE (učinkovite rabe energije) in OVE (obnovljivih virov energije) pri novogradnjah pomembno vlogo predvsem celostna energijska sanacija obstoječega starega stavbnega fonda, predvsem enodružinskih, večstanovanjskih in javnih stavb.
  Več
   
 • Načrtovanje pasivnih hiš

  Pasivne hiše so racionalne hiše. Odlikujejo jih visoka energetska učinkovitost, nižja toplotna prehodnost ovoja in s tem višje temperature notranjih obodnih površin pozimi, enakomerna klima v prostorih, manj porabljene energije in nižja temperatura za ogrevanje zraka ob istem občutku ugodja, dobra zrakotesnost, nizko temperaturni sistemi ogrevanja, prezračevalni sistemi z učinkovito rekuperacijo toplote in visoka stopnja bivalnega ugodja.

  Več
   
 • Okna - strošek in vir težav ali kaj več?

  Kako se lotiti nakupa oken? Najprej se je treba vprašati, za kakšen namen kupujemo okna, in izbrati primerna merila, na podlagi katerih se bomo odločili. Gre za novogradnjo ali morda za zamenjavo oken v stavbi kulturne dediščine, v obstoječi enodru- žinski hiši ali v stanovanju v večstanovanjski stavbi? Se pri novogradnji ravnamo zgolj po minimalnih zahtevah predpisov ali pa se morda odločamo za nizkoenergijsko ali pasivno raven? Obnavljamo hišo ali stanovanje in so obstoječa okna povsem dotrajana, ali pa smo presodili, da bi z menjavo funkcionalno sicer še ustreznih starih oken dosegli pomembne prihranke stro- škov za ogrevanje, s čimer bi v razumnem roku pokrili naložbo tudi na račun znižanja vzdrževalnih stroškov?
  Več
   
 • EIE SErENADE - Projekt za mednarodno izmenjavo izkušenj o energetskem svetovanju v EU

  Energetsko svetovanje je eden izmed naju činkovitejših načinov, kako lastnikom stavb približati nova spoznanja in tehnologije za učinkovitejšo rabo energije in izkoriščanje obnovljivih virov. Od svetovalca lahko pričakujemo tudi nasvet glede možnosti financiranja projekta in pa širitev obzorja glede novih smernic učinkovite rabe energije ter zmanjšanja izpusta CO2 v stavbah, in to tako pri nas kot v EU. Energetsko svetovanje je potrebno tako na nacionalni kot na občinski ravni. K svetovanju so zavezani dobavitelji energije in zanj so zainteresirani ponudniki tehnologij ter storitev za učinkovitejšo rabo energije. Kredibilnost svetovanju na katerikoli ravni daje profesionalnost in neodvisnost storitve.
  Več
   
 • EffCoBuild - spodbujanje energijske prenove

  Javno komunalno podjetje JEKO-IN in Gradbeni inštitut ZRMK sodelujeta z občino Jesenice in še s tremi drugimi občinami iz Evrope pri projektu EIE EffCoBuild - Energetsko učinkovite občine – vzpostavitev pilotne občine na področju stavb, da bi skupaj, na ravni občine, razvili ideje in ukrepe za zmanjšanje rabe energije v stavbah. Projekt poteka v okviru mednarodnega programa »Inteligentna Energija – Evropa«. Partnerji prihajajo iz občin Thalgau (Avstrija), Eggesin (Nemčija), Šala (Slovaška).
  Več
   
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.