Gradbene konstrukcije in sanacije

Gradbene konstrukcije in sanacije
 
Razvrsti po:
 
 • Sanacija čistilnega bazena odpadnih voda v čistilni napravi Sežana

  Obravnavani čistilni bazen, v katerem se prečiščujejo odpadne vode pred njihovim dokončnim izpustom, predstavlja eno izmed enot v čistilni napravi odpadnih komunalnih voda v Sežani. Nosilna konstrukcija bazena je v celoti izdelana iz armiranega betona. Bazen je tlorisno krožne oblike z zunanjim osnim premerom 24.4 m. V smeri radija je bazen predeljen na dva dela z notranjo cilindrično steno z osnim premerom 12.25 m. Govorimo o notranjem cilindričnem bazenu ter o zunanjem bazenu, ki ima tlorisno obliko kolobarja. Zunanji bazen je dodatno pregrajen z več v radialni smeri postavljenimi armiranobetonskimi stenami. Objekt je temeljen na armiranobetonski talni plošči. Zunanja cilindrična stena bazena, radialne ločilne stene ter armiranobetonska temeljna plošča so debeline 30 cm, notranja pregradna cilindrična stena pa 25 cm. Čistilni bazen je vkopan za okvirno 1.7 m pod nivo urejenega okolnega terena.
  Več
   
 • Trajnostni pristop k prenovi zidanih stavb v smislu prizadevanj za trajnostno gradnjo

  Glede na veliko zastopanost zidanih zgradb in njihovo relativno visoko starost se vse bolj izpostavlja potreba po kakovostnih konstrukcijskih posegih na tovrstnih objektih. Pri novejših zgradbah gre predvsem za manjše rekonstrukcije in sanacije, pri starejših pa za celovite konstrukcijske posege, ki so podlaga za ohranjanje obstoječega gradbenega fonda. Slednje je potrebno tako zaradi prostorskih in ekonomskih potreb, okoljevarstvenih razlogov kot tudi zaradi ohranjanja kulturne dediščine ter revitalizacije starih vaških in mestnih jeder. Pri tem so glede na konstrukcijsko zasnovo, način gradnje in uporabljene materiale zidanih zgradb potrebni temu prilagojeni konstrukcijski posegi.
  Več
   
 • Vlaga in materiali za gradbene konstrukcije

  Splošno znano je, da sodi večina težav in poškodb, s katerimi se srečujemo v življenjski dobi stavbe, v področje gradbene fizike. Prekomerno ali nedovoljeno navlaževanje materialov in konstrukcij je pojav iz te skupine, ki lahko nastopi tako pri starejših stavbah kot pri novogradnjah.
  Več
   
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.