O izbiri oken

Pomembno je vedeti, kaj želimo in potrebujemo

Odločitev za nakup oken je enostavna le na prvi pogled. Najprej se je treba vprašati, za kakšen namen kupujemo okna, in izbrati primerne kriterije, na podlagi katerih se bomo odločili. Gre za novogradnjo ali morda za zamenjavo oken v stavbi kulturne dediščine, v obstoječi enodružinski hiši ali stanovanju v večstanovanjski stavbi? Se pri novogradnji ravnamo zgolj po minimalnih zahtevah predpisov ali pa se morda odločamo za nizkoenergijsko ali pasivno raven? Obnavljamo hišo ali stanovanje in so obstoječa okna povsem dotrajana, ali pa smo presodili, da bi z menjavo funkcionalno sicer še ustreznih starih oken dosegli pomembne prihranke stroškov za ogrevanje, s čimer bi v razumnem roku pokrili investicijo tudi na račun znižanja vzdrževalnih stroškov?

Če so ta vprašanja zadovoljivo pojasnjena, nam ostane iskanje najustreznejšega izdelka. Kateri je tisti res pravi, saj vsi ponudniki navajajo podobne prednosti za svoje izdelke? Konkurenca na trgu je velika, informacije se hitro širijo in slabi proizvajalci ne ostanejo dolgo neopaženi. Seveda je težko kar pavšalno dati prednost enemu ponudniku pred drugim. Za okna na trgu lahko brez večjega strahu rečemo, da so – tudi zaradi razmeroma stroge tehnične zakonodaje in s tem visokega vstopnega praga – na dovolj primerni izhodiščni ravni. Razlike so v podrobnostih, ki pa so lahko pogosto stvar dogovora med kupcem in ponudnikom (tip in debelina okenskih profilov, materiali in izvedba tesnjenja, tip zasteklitve, vrsta okovja ipd.). Pri tem je treba še omeniti, da mnogi proizvajalci - predvsem oken iz umetnih mas - uporabljajo podobne ali enake osnovne elemente, t.j. okenske profile, tesnila in okovje ter celo isti tip in znamko zasteklitve.

 

Preberi več

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.