Sanacija večstanovanjskih stavb

Z direktivami EU smo zavezani tudi k zahtevam po energijski učinkovitosti, uporabi obnovljivih virov energije ter zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Na gradbenem področju ima med številnimi drugimi ukrepi URE (učinkovite rabe energije) in OVE (obnovljivih virov energije) pri novogradnjah pomembno vlogo predvsem celostna energijska sanacija obstoječega starega stavbnega fonda, predvsem enodružinskih, večstanovanjskih in javnih stavb.

Toplotne izgube našega stavbnega fonda se bi lahko že z izvajanjem osnovnih ukrepov energijske sanacije zunanjega stavbnega ovoja zmanjšale za vsaj 30%. Pri celostni energijski prenovi večstanovanjskih stavb na nizkoenergijski ali pasivni nivo pa lahko dosežemo celo za 70 – 90% manjšo rabo energije za ogrevanje, odvisno od obstoječega stanja stanovanjskih stavb in izbora ukrepov, ki jih izvedemo pri prenovi. V skladu z evropsko nacionalno strategijo predvsem v nemško govorečem delu EU pri revitalizaciji večstanovanjskih objektov v veliki meri že uresničujejo »Faktor 10«, kar pomeni, da se po prenovi raba energije in stroški za vzdrževanje bivalnega ugodja (ki je po prenovi neprimerljivo boljše) zmanjšajo kar za 10 – krat.

 

Preberi več

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.