Načrtovanje pasivnih hiš

Pasivne hiše so racionalne hiše. Odlikujejo jih visoka energetska učinkovitost, nižja toplotna prehodnost ovoja in s tem višje temperature notranjih obodnih površin pozimi, enakomerna klima v prostorih, manj porabljene energije in nižja temperatura za ogrevanje zraka ob istem občutku ugodja, dobra zrakotesnost, nizko temperaturni sistemi ogrevanja, prezračevalni sistemi z učinkovito rekuperacijo toplote in visoka stopnja bivalnega ugodja.

Načrtovanje

Če pri načrtovanju in izvedbi pasivne hiše zanemarimo eno samo področje in ne upoštevamo strogih kriterijev predpisanega standarda, ki velja za PH, v stavbah ne dosegamo načrtovanega bivalnega ugodja. Zato na Gradbenem inštitutu ZRMK v Centru za bivalno okolje, gradbeno fiziko in energijo uporabljamo program za izračun pasivnih stavb PHPP, s katerim spremljamo in preverjamo pravilnost projektantskih odločitev že med samim procesom načrtovanja. Tesno sodelujemo tako s projektanti arhitekture kot s projektanti strojnih inštalacij, saj le poznavanje obeh strok in sprotno preverjanje odziva stavb omogoča optimalne, racionalne rešitve.

 

Preberi več

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.