EffCoBuild - spodbujanje energijske prenove

Projekt EffCoBuild

Javno komunalno podjetje JEKO-IN in Gradbeni inštitut ZRMK sodelujeta z občino Jesenice in še s tremi drugimi občinami iz Evrope pri projektu EIE EffCoBuild - Energetsko učinkovite občine – vzpostavitev pilotne občine na področju stavb, da bi skupaj, na ravni občine, razvili ideje in ukrepe za zmanjšanje rabe energije v stavbah. Projekt poteka v okviru mednarodnega programa »Inteligentna Energija – Evropa«. Partnerji prihajajo iz občin Thalgau (Avstrija), Eggesin (Nemčija), Šala (Slovaška).

Cilj projekta je vzpostavitev energetsko učinkovite občine, kar je vezano na zmanjšanje rabe energije za ogrevanje stavbe in privede do pozitivnih sprememb pri stroških ogrevanja, emisiji CO2 in povečanje uporabe obnovljivih virov energije. Posledice teh ukrepov so posredne (čistejše okolje, »zelena« občina) in neposredne (manjši račun za ogrevanje, večja vrednost nepremičnine) koristi za občane.

Pot za uresničevanje teh ciljev je jasna, vendar težavna – energijska prenova obstoječega stavbnega fonda in uvajanje novih, inovativnih rešitev za zagotavljanje izrabe obnovljivih virov energije. Energijske prenove stavb so vezane na velike investicijske stroške, kar praviloma povzroča nasprotovanje uporabnikov stavb.

Gradbeni inštitut ZRMK kot partner pri projektu razvija različna orodja, ki občini, distributerjem toplote in upravnikom pomagajo k uresničevanju teh ciljev. Razpolagamo z orodji, ki so vezana na odločanje pri vodenju prenov, na promoviranje energijskih prenov in analiziranje njihovih učinkov.

 

Preberi več

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.