Na sejmu DOM podeljeni priznanji ZNAK kakovosti

V okviru večernega sprejema na sejmu DOM v Ljubljani sta bili 8. marca 2011 podeljeni priznanji Znak kakovosti v graditeljstvu za montažo zunanjega stavbnega pohištva. Priznanji sta podelila generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije mag. Samo Hribar Milič in namestnica člana uprave Gradbenega inštitut ZRMK dr. Marjana Šijanec Zavrl.

Dobitnika priznanj Znak kakovosti v graditeljstvu sta podjetji Jelovica okna iz Škofje Loke in Kovinoplastika Lož - Gradbeni elementi. Priznanje sta si prislužili za montažo zunanjega stavbnega pohištva lastne proizvodnje. V postopku ocenjevanja sta dokazali, da sta vešči tudi montaže, kjer je treba zatesniti stik oz. rego med gradbeno konstrukcijo in okvirjem stavbnega pohi- štva v treh ravninah. Tako vgradnjo imenujemo tudi montaža stavbnega pohištva, skladna s smernicami RAL. In kaj sploh pomeni tesnjenje stika oz. fuge v treh ravninah? Pri montaži mora biti izvedena ustrezna vodotesnost, vetrna zaščita in paropropustnost na zunanji strani ter toplotna in zvočna izolacija na povr- šini med konstrukcijo in okvirjem v sredinskem sloju, na notranji strani pa mora biti zagotovljena paronepropustnost in zrakotesnost tudi na kritičnem območju stika med gradbeno konstrukcijo in okvirjem stavbnega pohištva. Prepogosto se namreč dogaja, da ravno površna ali celo nepravilna vgradnja izniči vse prednosti, ki naj bi jih prineslo sodobno, energetsko učinkovito zunanje stavbno pohištvo. Seveda so bila pri ocenjevanju montaže stavbnega pohištva upoštevana tudi vsa druga merila ocenjevanja, ki izhajajo iz razpisne dokumentacije.

 

Preberi več

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.