Kontrola kakovosti na spodnjem ustroju železniške proge

V Sloveniji je sistem kontrole kakovosti in potrjevanja zemeljskih del zasnovan tako, da sodelujejo pri tem notranja kontrola izvajalca (Laboratorij), zunanja kontrola neodvisne tretje stranke (Inštitut) in strokovno tehnične odločitve o prevzemu ali zavrnitvi materialov ali posameznih faz izvedenih del izvaja Inženir.

Pri izvajanju zemeljskih del morajo vsi udeleženci upoštevati vse v Sloveniji veljavne predpise in standarde, razen v primeru, če s temi tehničnimi pogoji ali dodatnimi pisnimi navodili Naročnika ni to drugače določeno.

Pri kontrola kakovosti smo se osredotočili na nevezano nosilno plast – tampon, ki obsega dobavo in vgraditev tamponskega materiala v tamponski sloj, na mestih in v dimenzijah določenih s projektom. Pri izvedbi tamponskega sloja se preverja kakovost zgoščenosti in utrjenosti materiala ter ravnost, višina in nagib. Pred pričetkom navažanja materialov v tamponski sloj, mora Izvajalec predložiti Inženirju dokazila, da je material skladen s SIST EN 13242 - izjavo o skladnosti in CE informacijo. Istočasno mora Izvajalec predložiti podatke lastnih preiskav, določene na enem vzorcu iz tega vira, odvzetem iz deponije pripravljenega materiala. Inženir preveri skladnost lastnosti materiala iz vira s projektnimi zahtevami in tehničnimi pogoji in v primeru ugotovljene skladnosti, dovoli navažanje materiala v poskusni tamponski sloj. Pri teh odločitvah pa v skladu s programom preiskav sodelujeta notranja in zunanja kontrola kakovosti.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.