Voda in njen vpliv v vozišču

Prisotnost vode v cestnem telesu ima tako pozitivne kot tudi negativne vplive, zato je poznavanje vplivov vode v cestnem telesu nujno potrebno. Pri gradnji je voda nepogrešljiva, saj s primerno vlaţnostjo materialov ustvarjamo pogoje za optimalno vgradnjo in njihovo nadaljnje obnašanje. Nasprotno, pa ima voda tudi veliko zaslug za nastanek poškodb na voziščih, poleg ostalih vplivov kot so: prometne in klimatske obremenitve, lastnosti vgrajenih materialov in podlage.

Voda in napetostno staje v materialu vplivata na trdnost, togost in deformabilnost plast in na obnašanje le-teh. Zaradi prisotnosti vode v nevezanih nosilnih plasteh in podlagi nastanejo naslednja dogajanja:

  • v zimskem času opazimo proces zmrzovanja in tajanja in z njim nastanek tipičnih zmrzlinskih poškodb;
  • skozi celotno leto poteka migracija finih delcev med plastmi z različno zrnavostno sestavo in posledično spreminjanje lastnosti osnovnega materiala in plasti;
  • pri sezonskih nihanjih vlage nastanejo volumske spremembe v obliki nabrekanja/krčenja;
  • pri nenadnem povišanju vlage lahko nastane kolaps (porušitev). Omenjeno dogajanje je bilo moč videti ob nedavnih poplavah v Sloveniji.
 

Preberi več

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.