Vpliv dodane vode na standardni preskus metilen modro

Sestava zmesi zrn v cestogradnji mora zagotavljati homogeno nosilnost vgrajene plasti in po potrebi varnost proti zamrznitvi. Slovenske tehnične specifikacije za ceste predpisujejo, da mora delež finih delcev v zmeseh kamnitih zrn za kamnito posteljico in nevezane nosilne plasti ustrezati zahtevam v SIST EN 13242 za kategorijo f5 (do 5 m.-%) na deponiji ali kategorijo f8 (do 8 m.-%) v vgrajenem stanju. Pri vrednotenju kakovosti kamenih agregatov v cestogradnji se pojem glina obravnava za opisovanje tistih drobnih delcev, ki lahko škodljivo vplivajo na obnašanje nevezanih ali vezanih plasti voziš. Škodljivost aktivnih (nabrekanje) drobnih delcev v kamniti zmesi zrn po SIST EN 13242 mora biti določena na osnovi vrednosti metilen modro (MB), sukcije in ekvivalenta peska (ES).

Standardni preskus metilen modro temelji na principu določanja adsorpcijske sposobnosti zrn z merjenjem količine organskega barvila metilen modro, ki je potrebna, da prekrije zunanje in medpaketne površine v glinenih delcih ali drugih delcih, ki imajo nabite površine in sposobnost ionske izmenjave. Delež adsorbiranega organskega kationa metilen modro je neposredno odvisen od deleža izmenljivih kationov, kar hkrati pomeni, da je odvisen od deleža glinenih (aktivnih) površin v zemljini oziroma med delci. Reakcija poteka na aktivnih površinah zrn, z nevtralizacijo negativnega naboja na površinah in z nadomešanjem lahko izmenljivih kationov.

V prispevku smo se osredotočili na vpliv dodanega deleža vode na standardni preskus metilen modro. K osnovnemu kamnitemu materialu smo dodajali v predvidenih količinah vodo. Preskus smo izvajali na kamnitem materialu frakcije 0/2 mm v laboratoriju na Gradbenem inštitutu ZRMK d.o.o. v skladu s SIST EN 933-9.Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali ima voda kakršen koli vpliv na standardni preskus glede na različen vhodni material.

 

Preberi več

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.