Optimizacija sestave zmesi kamnitih zrn na osnovi strižnih lastnosti materiala

V cestogradnji je eden od osnovnih gradnikov, ki se uporabljajo za gradnjo cest, zmes kamnitih zrn. Osnova za določitev namena uporabe zmesi kamnitih zrn v voziščni konstrukciji je sestava, ki je sestavljena iz enega ali več razredov zrn ali zrnavosti ali pa že ima v naravi ustrezno sestavo zrn.

Za določitev najprimernejše sestave zmesi kamnitih zrn, tako za drobljena kot tudi naravna zrna, se v Sloveniji uporablja med drugim tudi teoretični postopek na osnovi Talbotove presejne krivulje, ki je določena z enačbo, v kateri nastopa eksponent n. Vrednost eksponenta n so predhodno že določili številni raziskovalci. Predstavljena so značilna obnašanja zmesi zrn v odvisnosti od strižnih lastnosti materiala in optimalne vrednosti Talbotovega eksponenta n, ki določa najprimernejšo sestavo za slovenske zmesi drobljenih in naravnih kamnitih zrn frakcije 0/4 mm.

Na podlagi rezultatov strižnih lastnosti preiskanih vzorcev frakcije 0/4 mm menimo, da je pri določevanju najprimernejše sestave zmesi zrn v prvi vrsti treba loiti drobljena zrna od naravnih zrn, kar do sedaj ni bila praksa. S temi raziskavami smo tudi pokazali, da smo na pravi poti pri iskanju najprimernejše sestave kamnitih zrn in da bi bilo v prihodnje na tem podroju smiselno pristopiti še k dodatnim raziskavam.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.